François Gesthuizen zag zijn ploeg vrijdagavond na een 1-3 achterstand terugkomen tot 3-3. De trainer verwijt zijn spelers in ieder geval niet dat ze geen strijd leverden.

Op de beelden is het niet te zien of die bal volledig over de lijn is geweest bij de 3-3. "Dat heb ik eigenlijk niet meegekregen, dat de bal wel of niet over de lijn is gegaan”, sprak Gesthuizen tegen FOX Sports. ”Ik zag wel commotie na het juichen. Maar ik hoor het nu voor het eerst. Ik dacht dat het een normale goal was, ik had niet in de gaten dat het een issue was.”

NEC pakt uiteindelijk een punt, daar zag het na de 1-3 niet naar uit. ”De 2-3 was het omslagpunt. Het was allemaal wel een beetje ongelukkig. Jong Ajax was natuurlijk de betere ploeg, comfortabel aan de bal. De eerste helft ook al. Wij kregen wel de eerste kans vanuit een corner. Daarna werden zij dreigender aan de bal zonder grote kansen te creëren. Dan valt de goal natuurlijk heel erg lullig. Wij hebben een omschakelmoment, die verliezen we en die bal ligt er bij ons in voor rust.”

”Maar uiteindelijk, in de tweede helft kom je snel terug. Moet je hard voor werken en dan valt die 1-2 er heel snel achteraan. De 1-3 ging dwars door het midden, dat mag niet. Het zegt ook iets over de kwaliteit van Jong Ajax. Daarna hebben we wel wat proberen om die wedstrijd niet dood te laten bloeden. Dan valt de 2-3 en dat geeft je extra energie. We hadden bewust gekozen om een extra wissel achter de hand te houden om stel dat die goal nog valt, met Velikonja erbij te doen. Dan is het ook een beetje het geluk zoeken en dat hebben we vandaag wel gevonden.”

In de eerste helft was het vooral tegenhouden, in het begin van de tweede helft kwam NEC er wat meer uit en had het meer druk. ”We hebben in nuance wel wat omgezet. We zijn iets anders druk gaan zetten. Dat heeft niet zozeer te maken met het spel aan de bal. We zijn met de punt naar voren gaan spelen. Maar dat is een beetje het lastige en dat wil je tegen Jong Ajax ook zien, zij zetten hoog druk. Dus je moet soms ook onder druk aan de bal kunnen goed handelen. In de eerste helft waren we daarin gewoon veel te snel de bal weer kwijt en in de tweede helft hadden we wat meer fases waarin we onder druk de bal bij ons hielden. Dan kom je ook wat meer op de helft van de tegenstander te spelen en kun je ook een tegenstoot plaatsen. Dus dat was denk ik het grootste verschil dat we aan de bal iets beter waren.”

Al met al knokt NEC zich wel goed terug. ”Daar is niets over te zeggen bij deze jongens, die gaan tot het einde. Ik kan ze daarin niets verwijten. Uiteindelijk moet je misschien wel constateren in zo’n wedstrijd dat Jong Ajax net wat beter en verder is. Dan moet je het over een andere boeg gooien, dan komt er wat strijd en wat eerder een opportunistische bal naar voren. Daar kwam een 2-3 uit en dan krijg je weer het geloof en moet het een beetje meezitten”, besloot Gesthuizen.

Foto: Rob Koppers