François Gesthuizen zag zijn ploeg vrijdagavond een zeer zwakke wedstrijd spelen. Robert Mühren deed NEC met twee doelpunten de das om.

”Na iedere nederlaag ben je teleurgesteld, al is de ene wedstrijd de andere niet”, sprak Gesthuizen tegen FOX Sports. ”Uiteindelijk, als je kijkt naar deze wedstrijd is het zeker geen onverdiende nederlaag voor ons. Misschien uiteindelijk kijkend naar de tweede helft, een beetje een ongelukkige. Maar ik denk dat Cambuur het meeste recht had op deze overwinning.”

Hoe kijk je tegen het spel van NEC vanavond? ”Tweeledig, de eerste helft hebben we geprobeerd om hun hoog onder druk te zetten. Zij kunnen goed voetballen, goede opbouw, goede positie kiezen van hun middenvelders naar de zijlijn. Daar kregen we moeilijk druk op, dus wat dat betreft was dat lastig. Uiteindelijk als je de bal veroverd, moet je de bal ook wat langer houden. Daarin waren we hem veel te snel kwijt en kom je heel erg in het verdedigen en dat is ook een kwaliteit van Cambuur. Maar ik vond ons aan de bal in de eerste helft wel matig, dus dat was niet goed. De tweede helft kom je door opportunisme misschien wel wat beter in de wedstrijd. Als je kijkt naar de eerste helft waarin Cambuur wat dominanter was aan de bal en ze daar een goal uit maken, dan zou je kunnen zeggen: ja, zou kunnen. Maar de eerste goal die wij tegen krijgen, leveren wij zelf heel gemakkelijk in. Dat doen we ons zelf een beetje aan, dat is zonde.”

NEC liet voor het eerste tegendoelpunt de kansen liggen, waar het had moeten toeslaan ”Kort na rust hadden we een paar mogelijkheden gehad. Uiteindelijk hebben wij een ingooi op hun helft en komen we bij hun keeper uit en gaan we opbouwen en komt er een breedte bal die onderschept wordt. Uiteindelijk wordt dat een penalty, dus dat doen we ons zelf veel te kort. Dan zit je nog steeds wel in de wedstrijd en dat is ook belangrijk om in de wedstrijd te blijven. Met iets opportunistischer spel kregen we wel iets meer grip op hun. Ik denk dat zij de tweede helft niet zo dominant hebben gespeeld als in de eerste helft. Ja en dan schiet Mühren die bal er in en is het een heel eind gebeurd.”

Vorige week had NEC nog wel de energie om terug te knokken. Maar dat was er nu niet. ”De energie was er wel, maar dan moet het soms ook een beetje mee zitten. Tegen Jong Ajax viel die 3-2 met nog een tijdje te spelen en dan zit je weer in die wedstrijd en kan zo’n bal goed vallen. Bij 1-0 zit je hier nog steeds in de wedstrijd, bij de 2-0 wordt het alweer moeilijker en moet je er 2 maken. Daar waren we niet goed genoeg voor vandaag om hun pijn te doen. Als je kijkt moet je heel reëel zijn, Cambuur is op dit moment een betere ploeg dan wij. Is niks om ons voor te schamen, we willen heel graag de wedstrijd winnen. Daarin waren we niet goed genoeg. Maar ook alle credits naar Cambuur.”

NEC speelt deze periode geen rol van betekenis meer. Hoe ziet de trainer het perspectief voor de rest van het seizoen? ”Daarin veranderd er voor ons niks. Ons perspectief is altijd geweest play-offs halen, dat is de doelstelling vanuit de club. Er is heel veel gebeurd de laatste jaren, een ommezwaai gemaakt naar heel veel jonge jongens en heel veel jeugd. Onze doelstelling is play-offs, dus dat ligt er een beetje aan hoeveel jong teams erbij zitten of dat de eerste 8, 9 of 10 gaat zijn. Dat moet de doelstelling ook blijven. Dat is een realistisch doel en uiteindelijk als dat de vierde periode is of de stand, dat maakt niet uit. Daar moeten we zien bij te komen”, eindigt Gesthuizen.

Foto: Rob Koppers