NEC heeft zondagavond met 1-3 verloren van AZ. Het enige Nijmeegse doelpunt kwam van verdediger Rodrigo Guth. Ondanks goed spel van de ploeg van Rogier Meijer wist NEC geen resultaat te behalen in de eigen Goffert.

NEC begon aan de wedstrijd zonder de zieke Elayis Tavsan, in de spits begon daarom Ali Akman, daarnaast moest Rogier Meijer het stellen zonder Iván Márquez. De ploeg van Meijer begon vel aan de wedstrijd en kwam al na twee minuten in de gelegenheid om te scoren via Mikkel Duelund. Vroeg in de wedstrijd kwamen de Alkmaarders op voorsprong via Jesper Karlsson: 0-1. Er leek sprake te zijn van hands, maar nadat de VAR er naar had gekeken bleef het doelpunt staan. Na 20 minuten spelen moest Duelund met een enkelblessure het veld verlaten na een overtreding van Jordy Clasie. Calvin Verdonk kwam in het veld voor de Deen. Door deze noodgedwongen wissel moest Meijer zijn formatie wijzigen. Souffian El Karouani kwam op linksbuiten te spelen en Magnus Mattsson schoof door naar de 10-positie. NEC deed het niet onaardig in de eerste helft, maar wist vrijwel geen echte kansen te creëren tot de laatste minuut van de eerste helft. Via een uitstekende hoekschop van Lasse Schöne was het Rodrigo Guth die de bal kiezelhard in het doel kopte, hierdoor gingen de Nijmegenaren met een gelijke stand (1-1) de rust in.

Beide ploegen gingen onveranderd van start aan de tweede helft. NEC begon weer fel en had al snel op voorsprong moeten komen. Akman gaf de bal op El Karouani die hem alleen maar binnen hoefde te tikken op nog geen drie meter voor de goal, maar hij ging naast. AZ werd naarmate de wedstrijd vorderde wat beter, hoewel NEC ook gevaarlijk bleef. In de 70e minuut kwam AZ verrassend weer op voorsprong. Karlsson schoot van afstand op goal en Mattijs Branderhorst kon alleen maar toekijken hoe de bal in het doel verdween. Niet veel later scoorde Hakon Evjen ook de 1-3 voor AZ. Na een schot van Zakaria Aboukhlal wist Branderhorst goed te redden, maar in de rebound schoot Evjen raak. Ondanks het goede spel van NEC wisten ze de stand niet meer om te draaien en eindigde het in 1-3.

Wedstrijdverloop:
‘8 Karlsson 0-1
’44 Guth 1-1
’70 Karlsson 1-2
’76 Evjen 1-3

Geel:
’42 Vindahl (AZ)

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Guth, Odenthal, El Karouani; Schöne, Duelund (’23 Verdonk), Barreto (’69 Proper); Okita, Akman (’83 Bronkhorst), Mattsson (’83 De Wolf).

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Witry; Clasie, De Wit (’64 Sowah), Reijnders; Evjen, Pavlidis (’64 Aboukhlal), Karlsson (’87 Beukema).

Foto: Rob Koppers