NEC stelt deze zomer definitief geen technisch directeur aan. Wat eerder in de Jarda Podcast al werd gemeld, werd vrijdag bevestigd in een vraaggesprek met algemeen directeur Wilco van Schaik en rvc-voorzitter Ron van Oijen. Desondanks moet NEC komend seizoen in de top vijf van de Eerste Divisie eindigen.

"Het afgelopen jaar hebben we geregeld gesprekken gevoerd met kandidaten", legde Van Oijen uit. "We hadden op een gegeven moment een topkandidaat, maar dat ging niet door. We hebben daarna nog eens intern gekeken. Onze hoofdscout Nick Kersten doet het goed, kijkend naar de jeugd en de transfers waarvoor hij verantwoordelijk was. We hebben ook te maken met financiën en corona en dan vraag je je toch af: kunnen we dit ook intern oplossen of gaan we een duur iemand van buitenaf aantrekken, waarvan je nog maar moet afvragen of hij het hier redt."

Van Oijen legt uit dat Kersten, maar ook hoofdtrainer Rogier Meijer een belangrijke rol gaat spelen. Daarachter zit een scoutingsapparaat en Van Schaik wordt betrokken bij de laatste onderhandelingen met spelers. Commissaris Leen Looijen heeft een controlerende functie. "Met Nick hebben we iemand die de voetbalwereld kent, daarachter zit een netwerk en we klanken met Leen. Er zit heel veel kennis in de club."

Meijer wordt waarschijnlijk snel gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van NEC. Ron de Groot keert terug in de rol van assistent. "Het is nog niet officieel, maar ik denk dat hij het wordt. Hij is onze enige kandidaat. We kennen hem, hebben hem bij de jeugd meegemaakt en heeft hard gewerkt om dat papiertje te halen. Hij is gedreven en kan een elftal laten spelen op de manier zoals hij dat wil. Hij past in de lijn van de club. We waren daar unaniem over."

NEC moet komend seizoen gaan meedoen om een plek in de top vijf. Dat staat in het driejarenplan van de club. Afgelopen seizoen moesten de play-offs worden gehaald, komend seizoen de top vijf en het seizoen erna promotie naar de Eredivisie. "Aan de ambitie is niks veranderd", vertelt Van Oijen. "Wij gaan voor de top vijf en dat betekent dat je spelersgroep top vijf waardig moet zijn."

Foto: Rob Koppers