NEC heeft het laatste oefenduel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een 0-1 verlies tegen het Spaanse Real Sociedad. De Nijmegenaren legden bij vlagen fris en verzorgd voetbal op de mat.
De oefenwedstrijd tegen Real Sociedad werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne. Onder die slachtoffers bevond zich ook Pieter Huijbers, een seizoenskaarthouder van NEC. 
In de eerste helft speelde NEC fris voetbal, bij vlagen zelfs met een verzorgd positiespel. De Nijmegenaren verschenen op het veld met een vrijwel ongewijzigde opstelling ten opzichte van het voorgaande oefenduel tegen OFI Kreta. Het doel werd alleen niet verdedigd door de Vlaamse keeper Kristof van Hout, die vorige week nog op proef meespeelde. De ruim twee meter tellende goalie heeft aangegeven geen plek voor hem weggelegd te zien bij NEC. Daarom stond de Nijmeegse jongeling Joshua Smits voor NEC in de goal.
Gedurende de eerste helft leek NEC de wedstrijd redelijk te controleren, tot in de negende minuut de Spanjaarden vrij onverwacht op voorsprong kwamen. Het was de Sergio Calanes die voor Real de score opende. 
NEC liet zich door de voorsprong van de Spanjaarden (die Feyenoord op een 1-1 gelijkspel wisten te houden) niet van de wijs brengen, hoewel echt kansen uitbleven. Wel wist Sjoerd Ars in kort voor rust nog één keer gevaarlijk te worden. Met een fraaie kopbal maakte hij het de Spaanse doelman nog even moeilijk. 
In de rust bracht trainer Ruud Brood Kevin Conboy en nieuweling Kristjan Emilsson in het veld voor respectievelijk Jeffrey Leiwakabessy en Samuel Stefanik. Het was Emilsson, die later als spits ging spelen, die een prima indruk achterliet. De IJslander kon verschillende gevaarlijk worden. In de 59ste minuut was hij het dichtst bij de gelijkmaker.
Brood maakte volop gebruikt van de mogelijk om te wisselen en liet zodoende ook Søren Rieks, Muhammed Mert, Paco van Moorsel, Daan Disveld en Thijs van Hofwegen speelminuten maken. Vooral met de komst van die laatste twee kwam er meer druk te staan op het Spaanse goal, maar bleef de gelijkmaker uit.
NEC mag met vertrouwen terugkijken op de oefenperiode. Het team van trainer Ruud Brood krijgt meer en meer gestalte en mag zich – na de Open Dag – op gaan maken voor het openingsduel tegen FC Eindhoven.