Fred Rutten was dinsdag opnieuw aandachtig toeschouwer bij een wedstrijd van NEC. De trainer zat op de tribune tussen de bestuursleden van de Nijmeegse club, nadat hij eerder al toekeek tijdens het bekerduel NEC-VVV. Maar waarom kijkt Fred Rutten naar NEC?

Het is een vraag die eerder al werd gesteld in de Jarda Podcast. Bij sommigen ging er namelijk een belletje rinkelen toen Rutten op de tribune zat in het stadion van Heracles Almelo. Toen was nog niet bekend dat Ted van Leeuwen de nieuwe technisch directeur zou worden, maar dat Van Leeuwen en Rutten goede vrienden zijn is wel duidelijk.

Tegen VVV zat overigens ook Evert Bleuming op de tribune. Hij werkte jarenlang als hoofdscout bij FC Twente, ook in de tijd dat Van Leeuwen daar td was. “Dat Bleuming er was deed bij mij nog meer alarmbellen afgaan”, zei Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland in de Jarda Podcast. “Bleuming en Van Leeuwen waren goed samen in de tijd bij Twente.”

Lees ook: Dit staat Ted van Leeuwen de komende maanden te doen bij NEC

Het lijkt erop dat Rutten ‘meekijkt’ met Van Leeuwen om de selectie van NEC door te lichten. “Ik vermoed niet dat Rutten echt iets gaat doen bij NEC, maar daar waar Ted is, is ook Fred. Ik denk niet dat Rutten trainer wordt of iets dergelijks. Je zou het kunnen denken, want hij komt uit de buurt, uit Alverna. Maar ik denk dat zijn ambities echt alleen nog bij een buitenlandse club of een topclub liggen. Met alle respect, maar NEC is geen topclub. Misschien dat Van Leeuwen het ervan kan maken.”

“Bleuming zie ik wel komen, als scout”, vervolgde Sommerdijk. “Hij moest noodgedwongen weg bij Twente en zit sindsdien zonder werk. Hij heeft een grote staat van dienst en Van Leeuwen werkt graag met vertrouwelingen. Bleuming is er zeker een van.”

Wilco van Schaik laat tegenover Voetbal International weten dat er niet te veel achter de aanwezigheid van Rutten moet worden gezocht. “Fred is een kennis van mij en van Ted. Hij komt langs, kijkt af en toe wedstrijden en klankt her en der eens met onze mensen. We moeten er niet meer achter gaan zoeken. Zie het als een grote vriendendienst. Hij komt af en toe langs en deelt zijn mening en kennis. Dat is het.”

Foto: Rob Koppers