Oud-keeperstrainer van Oranje Frans Hoek heeft zondagochtend bij Goedemorgen Eredivisie voor het eerst gereageerd op de keeperssoap bij Oranje in aanloop naar het WK Voetbal, afgelopen najaar. Jasper Cillessen werd uiteindelijk slachtoffer van wekenlang onduidelijkheid. Volgens Louis van Gaal omdat hij ‘niet in vorm was’, volgens anderen omdat hij geen teamplayer zou zijn. Dat ontkent Hoek.

“Hij kwam bij ons binnen als derde keeper. Hij trainde ongelooflijk geweldig en werkte zich op tot eerste keeper. Ik heb hem toen gevraagd of hij om kon gaan met een eventuele reserverol en hij zei dat hij daar geen moeite mee zou hebben. Dat heeft hij ook aangetoond”, doelt Hoek op de voorlaatste interlandperiode in september.

Verademing

Toen had Cillessen al zijn eerste wedstrijden bij NEC achter de rug. “Cillessen begon geweldig aan het seizoen, een verademing. Maar ik zou zeggen: kijk de vijf wedstrijden voordat de WK-selectie bekend werd nog eens terug. Om een goed oordeel te kunnen vellen over hem, moet je hem elke week aan het werk hebben gezien. En dat heb ik gedaan.”

Die mindere vorm zou te maken kunnen hebben met de mediahetze. Kort voor het WK berichtte de Telegraaf ook nog over een kind dat Cillessen zou hebben in Spanje. “Het verhaal over zijn kind in Spanje zou een oorzaak geweest kunnen zijn dat hij zijn hoofd er even niet bij had. Maar zo waren er allerlei omstandigheden.”

Koeman

Daarmee laat Hoek nog steeds ruimte voor speculatie. Inmiddels heeft de 66-jarige trainer geen functie meer bij Oranje en krijgt Cillessen te doen met Patrick Lodewijks in de staf van Ronald Koeman. Lodewijks bracht recent al een bezoek aan Cillessen in Nijmegen.

Foto: Rob Koppers