Jasper Cillessen is de Speler van het Jaar van ForzaNEC. Door een ijzersterke eerste seizoenshelft kon hij niet meer worden achterhaald, toen het in de laatste vijf speelrondes wat minder ging met de keeper van het jaar. Hij eindigt met een gemiddelde van 6.50, met Oussama Tannane (6.46) en Philippe Sandler (6.43) in zijn kielzog.

Na iedere wedstrijd geeft ForzaNEC alle spelers die minimaal een half uur hebben gespeeld een cijfer. Hoe? Dat vragen sommige supporters zich weleens af. Vrijwel nooit is iedereen het met ons eens en dat kan ook haast niet. Vraag na een wedstrijd tien mensen om cijfers te geven en ze zullen alle tien anders zijn. Na overleg binnen onze redactie geven wij telkens de cijfers.

Vorig jaar werd volgens deze methode Mattijs Branderhorst tot Speler van het Jaar verkozen, nu is het dus voor de tweede keer op rij een keeper. Dat het de laatste weken minder goed gaat met de keeper is ook te zien aan zijn score, want eind maart stond Cillessen nog op een 6.76. Voor Voetbal International behoorde hij op dat moment tot de beste tien spelers van de competitie. Vooral in de eerste seizoenshelft, tegen AZ, FC Utrecht, Feyenoord en Ajax, was Cillessen behoorlijk in vorm.

Podium

Tannane en Sandler kwamen de laatste weken steeds dichterbij Cillessen, maar hadden teveel ondermaatse optredens om echt in de buurt van de Oranje-international te komen. Dirk Proper (6.36) was bezig aan een solide tweede seizoenshelft, maar door de rode kaart en de 5 tegen AZ eindigde hij op de vierde plek, voor Iván Márquez. Hij was juist na de winterstop geen schim meer van zichzelf.

Aanvallers

In nog een opzicht lijkt dit seizoen enorm op het vorige. De keeper was de beste, de aanvallers het slechtse. Vorig seizoen eindigden Ali Akman (6.00), Magnus Mattsson (5.91) en Elayis Tavsan (5.87) onderaan de ranglijst. Dit seizoen zijn de gemiddelden zo mogelijk nog slechter. Hoewel Nany Dimata als spits tien keer scoorde, eindigt hij op een 5.76 gemiddeld, net boven Mattsson (5.70) en Tavsan (5.63), die dus beide behoorlijk gedaald zijn ten opzichte van vorig jaar. De rest van de aanvallers, die een stuk minder vaak beoordeeld zijn, zitten nog lager: Ibrahim Cissoko eindigt op een 5.56, Pedro Marques op een 5.30 en Anthony Musaba op een 5 gemiddeld.

Beste wedstrijden

In de 3-1 overwinningen op FC Emmen (7.18) en RKC Waalwijk (7.14) lagen de gemiddelden het hoogst. Hierin speelde NEC dus het best. De slechtste wedstrijd is pijnlijk genoeg de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Die 4-1 nederlaag leverde een 4.62 gemiddeld op. Ook de recente 4-0 nederlaag op FC Twente leverde bakken kritiek op en dus geen goed gemiddelde (4.69).