In de nieuwe vaste rubriek ‘Forza Asked Questions’ stelt ForzaNEC iedere twee weken vragen aan een NEC’er. Twee weken geleden trapten we af met Thomas Chatelle, deze week is het de beurt aan Jasper Cillessen.
Naam Jasper Cillessen.
Geboren Op 22 april 1989 in Groesbeek.
Woonplaats Ik woon nog thuis bij mijn ouders in Groesbeek.
Partner Sinds kort heb ik een vriendin (19).
Clubs De Treffers en NEC
Vrienden in de voetballerij Met vrijwel alle selectiespelers ga ik om, maar ik heb vooral contact met Gábor Babos. Toen hij geblesseerd was, heb ik hem ook geregeld bezocht in het ziekenhuis.
Positie Doelman
Sterke punten Ik hoor geregeld dat mijn inzicht, passing en reflex goed zijn.
Zwakke punten Hoge balen en andere situaties weet ik niet altijd juist in te schatten, maar dat is een kwestie van ervaring.

Hoogtepunt Mijn debuut op 28 augustus tegen Heerenveen (2-2). De dag ervoor was al het onduidelijk of Babos fit genoeg zou zijn om te kunnen spelen. De volgende ochtend om half 10 kreeg ik van de trainer (Wiljan Vloet) een telefoontje dat ik moest beginnen. Op zo’n moment besef je het niet helemaal. Toen ben ik meteen naar mijn oma gegaan om het te vertellen. Vanaf 12 uur begon het tot mij door te dringen dat ik ’s avonds toch echt aan de bak zou moeten. Ik heb me redelijk rustig kunnen voorbereiden; heb die middag ook goed geslapen. De spanning viel gelukkig wel mee. Het was niet zo dat ik helemaal stijf stond van de spanning. Alle jongens hebben me vervolgens succes gewenst en met Gábor had ik al eerder telefonisch contact gehad. Mooiste opmerking vond ik wel van John Goossens. Iedereen zei dat ik rustig moest blijven, maar John vertelde dat ik al langer keep dan dat hij ooit had gedaan en dat ik het dus wel beter zou weten. Ik keepte een sterke wedstrijd en er kwam een boel aandacht op mij af. In het begin besloot ik om wat rustiger aan te doen met al die media-aandacht. Ik denk dat ik wel redelijk nuchter ben gebleven onder de situatie.
Dieptepunt Ik heb twee jaar geleden mijn middenvoetsbeentje gebroken. Dat kostte me sowieso drie maanden om te revalideren, maar echte dieptepunten heb ik nog niet gekend.
Ambitie Ik ben er niet bang voor om de concurrentiestrijd met Gábor Babos aan te gaan. Men heeft het over een strijd, maar we zullen elkaar niet het leven zuur proberen te maken. We willen alle twee heel graag spelen, maar we weten ook dat als je niet speelt je wel moet proberen jezelf te ontwikkelen. Als de coach besluit om mij ernaast te zetten als Gábor weer fit is, kan ik dat accepteren, maar ik zou er ook van balen. Het gaat nu goed en dan wil je gewoon blijven staan, maar een Babos op topniveau is denk ik van grotere waarde voor de ploeg dan dat ik op dit moment ben. Hij heeft de ervaring die ik niet heb, maar die ervaring kan je ook alleen maar opdoen door te spelen. De trainer staat voor een lastige keus. Ik heb onlangs mijn contract verlengd tot 2014 en wil zo snel mogelijk de vaste keeper van NEC worden. Ik ben geen carrièreplanner. De enige twee doelen die ik op dit moment heb, zijn een definitieve basisplaats veroveren en het afronden van mijn studie.
Droomclub Het klinkt raar, maar Bayern München is mijn droomclub. Een prachtige club. Ik hoop dat ik het geluk heb dat ik er ooit naar toe zou mogen. Of dat haalbaar is, zal de toekomst moeten uitwijzen.
Beste medespeler Dat is lastig te zeggen. Gábor is heel belangrijk voor de ploeg geweest, Björn Vleminckx schiet ze nu binnen en Lasse Schöne is ook een uitstekende speler. Iedereen heeft kwaliteiten, maar we moeten het vooral van het collectief hebben. Ik denk dat er op dit moment niemand onmisbaar zou zijn. Als Vleminckx en Schöne zouden vertrekken in de winter, pak je wat centjes mee en zullen we dat gat op kunnen vullen. Een mogelijke klap kunnen we denk ik opvangen.
Lastigste tegenstander Tegen Twente heb ik het geluk gehad dat Theo Janssen niet meedeed, want als die achter de bal gaat staan is het altijd gevaarlijk. Bryan Ruiz is ook een geweldige speler. Hij zat tegen ons niet in de wedstrijd, maar scoort toch twee keer. Zonde dat die geblesseerd geraakt is, want als je het iemand niet gunt, is hij het wel. Hele goede jongen, die niemand een vlieg kwaad doet.
Jeugdidool Oliver Kahn. Een geweldige keeper, die er altijd alles aan deed om te winnen. Daar geniet ik van, want ik voetbal ook om te winnen. Kahn had een geweldige uitstraling en als je tegen Kahn moest spelen, dan trok je eerder je poot terug dan dat je hem erin zettte. De Olympische gedachte, meedoen is belangrijker dan winnen, is op mij niet van toepassing.
Voetbalstadion Het Phillips Stadion van PSV was prachtig. Als je daar binnenkomt, dan denk je ‘zo, dat is groot’. Maar een avondwedstrijd in een volle Goffert is ook niet verkeerd. Het publiek in Nijmegen is redelijk kritisch, maar dat houdt ons ook wel scherp. Op moment dat ze achter de ploeg gaan staan, geeft dat een extra steun. Neem nou de sfeeractie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Willem II. Daar wil ik het gras wel voor opvreten.
NEC – Vitesse Heb ik dit seizoen deels teleurstellend beleefd (wedstrijd eindigde in 0-0). Bij een derby hoort een bepaalde sfeer en die miste ik af en toe in het veld. Die wedstrijd had je gewoon moeten winnen, óók voor de supporters. De fans leven erg naar zo’n wedstrijd toe en dan is het teleurstellend als je hem niet weet te winnen.

Kampioen Eredivisie Twente heeft op mij de beste indruk gemaakt, maar ik durf niet te zeggen dat ze kampioen worden. Als ze zo kunnen blijven spelen en ze raken niet te veel spelers kwijt, maken ze echter een goede kans op de titel.
Seizoen NEC Degradatie moeten we zo snel mogelijk uitsluiten. Willem II zal wel direct degraderen, maar je moet er voor waken dat je niet in een vrije val komt, waardoor je nog nacompetitie moet gaan spelen. Ik denk dat we met deze ploeg Europees voetbal kunnen halen. We zijn niet bang voor degradatie, maar stel dat Schöne en Vleminckx in de winterstop verkocht worden… We hebben goede wedstrijden gespeeld en op knullige wijze krijgen we vaak doelpunten tegen. Als we dat er straks uitkrijgen, zijn er weinig ploegen die zomaar van ons winnen. Persoonlijk hoop ik dit seizoen nog veel wedstijden te spelen voor NEC. Ik heb daar nog geen duidelijkheid over gekregen, echt niet. Daarvoor moet je bij de trainer zijn. Het enige wat ik kan doen, is het de trainer zo moeilijk mogelijk maken in het nemen van die beslissing.
Opleiding Op de SSgN heb ik mijn havodiploma gehaald in combinatie met het voetballen. Daar ben ik de club ook dankbaar voor. Op dit moment studeer ik aan de Hoge school van Arnhem en Nijmegen ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding). Ik heb er bewust voor gekozen om door te studeren, want het is voor mij ook een vorm afleiding. Bovendien denk ik dat je van een opleiding nooit dommer wordt.
Passie buiten het voetbal Voetbal is echt mijn grootste passie. Binnenkort is het winterstop, maar na drie dagen heb ik het wel weer gezien en ga ik met wat vrienden een balletje trappen. Eigenlijk heb ik geen andere passies.
Film/Televisie Ik kijk heel veel voetbal en probeer het zo goed mogelijk te volgen. We hebben thuis ook Sport1 en Eredivisie Live. Praatprogramma’s over voetbal volg ik eveneens. Er wordt veel gezegd en het is leuk als ze lovend over je zijn, maar je moet daardoor niet gaan denken dat je heel goed bent. Ik heb ook het voordeel dat ik vrij nuchtere ouders heb, die mij altijd op mijn plek zullen wijzen als ik ook maar een beetje begin te zweven. Heel af en toe pak ik een filmpje, maar het is niet zo dat ik van één bepaald genre houd.
Boek Ik lees geen boeken; daar heb ik echt de rust niet voor. Ik lees wel de Voetbal International en ben vooral geïnteresseerd in het verhaal van een keeper.
Muziek Op mijn iPod staat echt van alles.
Karakter Ik ben een nuchtere, rustige jongen. Verder ben ik niet iemand die zijn mond snel opentrekt in de kleedkamer.
Eten/Drinken Doordat ik thuiswoon, kookt mijn moeder nog altijd voor mij. Dat doet ze erg goed. Op feestjes en tijdens het uitgaan drink ik sinas. Ik heb nooit de drang gehad om alcohol te nuttigen.
Man/Vrouw Mijn ouders bewonder ik erg, want ze hebben veel moeten laten voor mij. Vijf jaar geleden waren ze bijvoorbeeld 25 jaar getrouwd en hebben ze hun feest in de winterstop gehouden, zodat mijn broer en ik geen wedstrijd zouden missen. Ze hadden erg veel over voor het voetbal en zijn af en toe ook voor gek verklaard.
Politiek Ik heb niet gestemd, omdat ik me er te weinig in verdiept heb en dan kun je dus geen goede keuze maken. Politiek vind ik eigenlijk ook niet zo’n interessant onderwerp.
Geen voetballer, dan… Was ik net als nu student geweest en was ik uiteindelijk gymleraar geworden.
Ergernis Als spelers zich niet volledig inzetten en denken ‘vandaag even niet’.
Voor het laatst gehuild Dat weet ik niet, maar ik ben niet zo’n emotionele jongen.