Naam Thomas Chatelle.

Geboren Op 31 maart 1981 in Jette, België.

Woonplaats Uden.

Partner Ik ben getrouwd met Pascaline (27) en heb twee dochters, Eliza (3) en Laura (10 maanden).

Vrienden in de voetballer Ik heb nog regelmatig contact met de keeper van Anderlecht, Silvio Proto, en Sébastien Pocognoli. Met hem heb ik samengespeeld bij Genk. Mijn beste vrienden ken ik echter buiten het voetbal om.

Positie Rechtsbuiten

Sterkte punten Mijn voorzet en in de persoonlijke duels ben ik sterk. Ik denk dat ik een goed overzicht heb op het veld en dat ik tactisch ook vrij goed ben. Mijn eerste wedstrijd (Willem II uit, 5-3 overwinning) was veelbelovend. Ik voelde mij heel goed, maar daarna heb ik de pech gehad dat ik twee keer geblesseerd raakte. Dat heeft mijn ontwikkeling hier toch vertraagd. Ik heb een tijd nodig gehad om mijn niveau terug te vinden, maar nu begin ik me weer goed te voelen. De trainer heeft de laatste wedstrijden gekozen voor een andere veldbezetting, maar ik wacht gewoon op mijn kans en die zal zeker komen na de winterstop.

Zwakke punten
Mijn linkerbeen is niet slecht, maar kan altijd beter. Verder ben ik niet zo sterk in de lucht. Dat zijn twee punten waar ik aan kan werken.

Hoogtepunt Ik ben drie keer uitgekomen voor het Belgische elftal en heb ook in de Champions League gespeeld met Genk bij Real Madrid en AS Roma in Rome. Dat zijn toch mooie wedstrijden. Verder heb ik met Anderlecht van Bordeaux gewonnen en door een doelpunt van mij gingen we door naar de kwartfinale van de UEFA Cup. Dit zijn belangrijke momenten voor mij geweest.

Dieptepunt Ik heb verschillende zware blessures gehad. Zo ben ik geopereerd aan mijn knie, enkel, schouder en buikspier. Dat zijn toch serieuze kwetsuren, maar ik ben telkens honderd procent terug gekomen. Ik heb hard gewerkt en gevochten. Ik ben nu 29 en voel me echt super goed. Hopelijk kan ik nog een paar jaar aan de top spelen.

Ambitie Als ik geen ambities meer had, kan ik beter stoppen. Ik wil altijd doorgaan. Het was een bewuste keus van mij om uitgeleend te worden aan NEC, omdat ik absoluut wilde voetballen. Ik heb vorig jaar minder gespeeld, maar mocht ook bij Anderlecht blijven. Daar moest ik echter genoegen nemen met een reserverol, dus heb ik besloten om naar NEC te komen; de pluspunten en de minpunten afgewogen. Ik vond dat ik dat risico moest nemen. Dan loop je altijd het risico, zoals aan het begin van dit seizoen, om geblesseerd te raken, maar er is nog een tweede seizoenshelft en ik hoop dat ik dan meer geluk heb en dat ik mijn potentie hier helemaal kan tonen. Eerlijk gezegd kende ik NEC niet goed. Alleen van naam, wist dat Björn Vleminckx hier speelde en dat het een stabiele club is die al lang in de Eredivisie speelt. Maar ik heb de club beter leren kennen door Carlos Aalbers en de trainer. Het is een warme club. Dat is belangrijk voor mij. Ik vind het ook een professionele club, die met de middelen die het heeft zeer goed werkt. Dat vind ik allemaal goed en voor mij is het ook een manier om een andere cultuur te bekijken. In België begin je een wedstrijd om geen tegendoelpunten te slikken, terwijl je hier een wedstrijd begint met de intentie om één goal meer te maken dan de tegenstander. Het voetbal is meer open met misschien wat meer ruimte voor de aanvallers. Het spel in Nederland gaat ook meer over de vleugels. Er zijn hier toch meer ploegen die 4-3-3 spelen met echte vleugelspelers dan in België, waar het spel meer gesloten is.

Droomclub FC Barcelona

Beste medespeler Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn verschillende spelers die echt goede kwaliteiten hebben. Ik vind dat we een jonge groep hebben, maar met veel potentie. Er zijn echt spelers die technisch zeer goed zijn, anderen die fysiek veel kwaliteiten hebben. Ik denk dat er potentie is voor de toekomst. Als ik er één moet noemen, dan Jasper Cillessen, die het zeer goed doet. Er zijn ook andere spelers die we nog niet zo veel hebben gezien op het veld, maar die – als ze goed werken – wat kunnen tonen.

Sfeermaker Er zijn veel spelers die sfeer ontwikkelen. Bram Nuytinck en Bram Sibum zijn spelers die grapjes maken en zingen. Ook Niels Wellenberg is een grappenmaker. Daar ontbreekt het zeker niet aan in de groep.

Lastigste tegenstander Bij Anderlecht verloren we Europees een keer met 5-1 tegen Bayern München, in eigen huis nog wel. Dat was echt een topploeg. Ik stond tegenover Phillipe Lahm. Hij heeft mij zijn hielen vaker laten zien dan andersom. Haha.

Jeugdidool Enzo Scifo en Marc Degryse, die zo’n tien jaar geleden bij PSV speelde. Dat waren spelers die ook bij Anderlecht speelde. Toen ik jong was, ging ik al bij Anderlecht kijken. Ik ben een Brusselaar, ben er geboren. Dat was mijn club.

Voetbalstadion
Ik vind het stadion van Real Madrid echt mooi. Ik ben ook in Hamburg geweest. Daar ligt ook een mooi stadion. De Goffert is een kleiner stadion, maar ik heb liever een klein stadion dat vol zit dan een wat grotere, dat maar voor de helft gevuld is. Ik vind sfeer belangrijk in een stadion. Je doet het voor de fans als spelers, vind ik. Bij Anderlecht heerste er vaak een goede sfeer; dertigduizend seizoenskaarthouders, dus het is iedere week vol. Alleen is het publiek veeleisend als je een ploeg bent die kampioen móet worden worden. Een gelijkspel is niet genoeg en het spel moet altijd goed zijn. Je moet elke week top zijn.

NEC – Vitesse Ik denk persoonlijk dat het geen verschil maakt of het een derby is. Je moet voor iedere wedstrijd gemotiveerd zijn. Het is wel zo dat een derby emotioneel anders kan zijn, maar ik vind dat je iedere wedstrijd met dezelfde motivatie moet beginnen. Anders heb je soms een probleem.

Kampioen Eredivisie PSV.

Seizoen NEC We moeten zeker thuis proberen van iedere ploeg te winnen. Ik denk dat we in staat zijn om elke tegenstander pijn te doen. Het is zaak om zo veel mogelijk punten te pakken en dan zien we wel waar we eindigen. Ik denk dat deze ploeg moet proberen om zo hoog mogelijk te eindigen. De zesde, zevende en achtste plaats zijn misschien te hoog gegrepen voor ons, maar alles daaronder moet kunnen. Je moet als sportman altijd naar boven kijken. We willen geen veertiende worden. Daar moet je niet voor voetballen. Persoonlijk wil ik zo veel mogelijk spelen, mijn potentie tonen en de ploeg helpen. Ik teken na de winterstop voor ten minste vijf doelpunten en evenveel assists.

Opleiding Tot mijn achttiende ben ik naar school gegaan. Ik heb een soort VWO afgerond in België.

Passie buiten het voetbal
Ik kijk graag naar wielrennen en speel zelf soms tennis. Voor de rest ga ik graag naar de bioscoop, maar het liefst breng ik gewoon tijd door met mijn kinderen en familie.

Film/Televisie Veel nieuws en zo nu en dan pak ik een filmpje. Ik kijk niet zo veel voetbal. Als profvoetballer ben je elke dag bezig met voetbal en dan heb ik ’s avonds niet zo veel zin om voetbal te kijken.

Lezen Ik lees geen boeken, maar wel de krant.

Muziek Van alles. Ik luister met name veel Franse muziek.

Karakter Ik ben een rustige, genereuze jongen. In Nederland slaat men wat meer met de vuist op tafel. Dat is niet mijn manier. Ik geef echter wel aan wanneer ik het ergens niet mee eens ben.

Eten/Drinken
Ik let op wat ik eet en drink. Dat is misschien wel het belangrijkste voor een sportman; ik moet veel koolhydraten eten. Een goede spaghetti bolognese van mijn vrouw is echt lekker. Ik drink verder heel veel water, maar een goede glas wijn gaat er op zijn tijd ook prima in.

Man/Vrouw Ik bewonder mensen die hun leven voor anderen geven.

Politiek In Nederland heb ik de onderhandeling gevolgd. Politiek vind ik een interessant onderwerp.

Geen voetballer, dan…
Was ik misschien journalist geworden.

Ergernis De domheid van sommige mensen. Ik kan niet tegen mensen die domme dingen doen en niet nadenken wanneer ze iets doen. Ik erger me ook aan hypocriet gedrag.

Voor het laatst gehuild De laatste keer dat ik heb gehuild, was bij de geboorte van mijn tweede dochter.