Het wordt zondag de derde keer dit seizoen dat NEC en Fortuna Sittard tegenover elkaar staan. In de competitie werd het 1-1, terwijl er in de KNVB-beker met 3-2 gewonnen werd door de Nijmegenaren. Komende zondag spelen de teams weer tegen elkaar op de laatste speeldag, net als vorig seizoen.

Destijds werd het 0-1 voor de Limburgse club. NEC zag, door de goal van Zian Flemming, de mogelijkheid tot play-offs verdwijnen. Fortuna speelde zich door de goal van Flemming veilig en bleef nog een jaar spelen in de Eredivisie. Zondag spelen beide clubs niet meer voor echte prijzen, alhoewel er wel belangen zijn voor de tv-gelden.

Vertrek Yilmaz

In Sittard hebben ze een rumoerig jaar achter de rug. Sjors Ultee werd al vroeg in het seizoen ontslagen. Zijn vervanger Julio Velázquez zal na zondag ook gaan vertrekken uit Zitterd. De Spaanse oefenmeester slaagde erin om zich enkele weken voor het einde van de competitie al veilig te spelen en ook werd er weer goed gevoetbald. Toch zal Velázquez tegen NEC voor het laatst voor de groep staan. Onomstreden werd de oefenmeester echt nooit in Limburg. Waarschijnlijk zal dat te maken hebben met zijn emotionele gedrag tijdens de wedstrijden en de reperatiekosten voor de dugouts.

Niet alleen Velázquez trekt na dit seizoen de deur achter zich dicht. Hetzelfde geldt namelijk voor Burak Yilmaz. Na de 4-0 nederlaag tegen Ajax begin april speelde de spits geen wedstrijd meer. Wat volgde was een afscheidspost op Instragram, maar drie dagen later verscheen Yilmaz toch weer op het trainingsveld. Nu blijkt echter dat die liefde toch bekoeld is. “Ik zal later uitleggen wat er precies gebeurd is. Ik wens jullie veel succes”, schrijft Yilmaz in zijn tweet. De Turk werd afgelopen zomer nog spectaculair binnen gehaald door clubeigenaar Isitan Gün. Het uitbetalen van salarissen speelt een grote rol in het vertek van Yilmaz, die goed was voor negen goals en vier assists in 26 wedstrijden.

Wie er wel aan de aftrap zal staan is oud-NEC’er Rodrigo Guth. De Braziliaan miste nog geen enkele Eredivisiewedstrijd. Vorig seizoen kreeg de centrale verdediger pas in december een kans in de Nijmeegse basis, waar hij uiteindelijk niet meer uit verdween. In 24 officiële wedstrijden in het rood, groen en zwart kwam hij tot één doelpunt.


Vermoedelijke opstelling: Pandur; Pinto, Radić, Guth, Cox; Erdogan, Cordoba, Duarte; Noslin, Gladon, Embalo.

Foto: Rob Koppers