Het geheim achter Fortuna’s plek in het linkerrijtje is het bijna foutloze gespeelde wedstrijden in Sittard. Alle vijf de winstpartijen van Fortuna Sittard werden geboekt in eigen huis. Een verschil tussen dag en nacht voor de ploeg van Danny Buijs, want op vreemde bodem verzamelde de ploeg van Buijs maar twee punten.

Afgelopen weekend werd er met 1-0 gewonnen van RKC en klom Fortuna naar de negende plek. “Thuis hebben we een geweldige serie neergezet”, aldus Buijs tegenover De Limburger. “ Maar als je dit wil doorzetten zal je ook twee of drie uitwedstrijden moeten winnen.” Het bezoek aan NEC is de laatste kans dit kalenderjaar om een eerste zege buiten huis te boeken. Volgens de 41-jarige trainer is het winnen van uitduels geen issue geworden voor zijn team. “Je moet vooral doen wat je nodig hebt om wedstrijden te winnen. Niet in hoe je de bus instapt. Wij hebben alleen invloed op wat er binnen de lijnen gebeurd. Uiteindelijk gaat er uit ook gewonnen worden.”

Kleine verschillen

Laat NEC nou geen sterke thuisreeks kennen. De laatste thuiszege van de Nijmegenaren was op 23 september. “Bij NEC zitten er jongens die daar al jaren spelen. Het is een ingespeelde ploeg met veel individuele kwaliteiten”, erkent Buijs. “NEC wint niet veel, maar ze verliezen ook weinig. Door de gelijke spelen hebben ze nog niet echt een stap kunnen maken. Ik vind NEC wel een ploeg voor het linkerrijtje gezien hun spelersmateriaal.” Toch ziet Buijs mogelijkheden liggen voor zijn ploeg in De Goffert, al is dat minimaal. “De onderlinge verschillen zijn niet extreem groot als beide ploegen doen wat ze goed kunnen.”

In Nijmegen kan de oefenmeester geen beroep doen op Mitchell Dijks. De back bleef geblesseerd achter in de rust tegen RKC. Dimitrios Siovas lijkt een twijfelgeval. Oud-NEC’er Rodrigo Guth is een vaste waarde achterin bij Fortuna en dat zal vrijdagavond waarschijnlijk niet anders zijn. Ragnar Oratmangroen, ook een verleden in het rood-groen-zwart, zal hopen op een invalbeurt.

Vermoedelijke opstelling: Pandur; Pinto, Fofana, Guth, Voet; Halilovic, Duarte, Ferati; Noslin, Sierhuis, Córdoba.

Foto: Orange Pictures