De release van het populairste voetbalspel ter wereld nadert. 30 september ligt FIFA 23 weer in de winkel. Toch kan er nu al gespeeld worden. Via de ‘web-app’ kunnen gamers de populaire gamemode Ultimate Team al deels spelen. Daarop zijn alle spelersbeoordelingen te zien, dus ook die van NEC.

Zoals altijd krijgen de spelers een beoordeling. Die score zit tussen de 1 en 99 algemene punten. De speler wordt bijvoorbeeld beoordeelt op zijn dribbel, schot, pass en verdedigende kwaliteiten. Al die punten samen vormen een algemeen, in het Engels wordt dat rating genoemd. De ratings worden in een categorie van goud/zilver/brons geplaatst. Alle spelers tussen 1-64 zijn brons, iedereen van 65 t/m 74 is zilver en een rating tussen 75-99 is goud.

Dit jaar delen vijf spelers de titel van ‘beste speler van het spel.’ Lionel Messi, Robert Lewandowski, Kylian Mbappé, Karim Benzema en Kevin De Bruyne krijgen van het spel een 91 algemene rating. Dat is enorm hoog. De beste speler van de Eredivisie is Dusan Tadic met een beoordeling van 84. Hij wordt gevolgd door Cody Gakpo met 83.

NEC

NEC scoort dit jaar best wel goed. Vorig jaar was Lasse Schöne samen met Danny Vukovic de hoogst beoordeelde spelers, beide een score van 74. Dit jaar is dat, zoals verwacht, Jasper Cillessen. Hij heeft een rating van 80! Voor NEC begrippen een ontzettend hoge score. Lasse Schöne en Oussama Tannane delen samen de tweede plek. Zij krijgen beiden een algemeen van 74.

Verder hebben Ivan Marquez en Mattijs Branderhorst een flinke upgrade te pakken ten opzichte van vorig jaar. Marquez werd in FIFA 22 beoordeeld met 64 punten, dit jaar heeft hij een algemeen van 68 te pakken. Plus vier dus. Ook Branderhorst krijgt er vier punten bij. Vorig jaar was hij 66 rated, dit jaar 70. Wat de ratings van Phillipe Sandler en Terry Lartey Sanniez weten we nog niet. Zij zijn (nog) niet toegevoegd aan de selectie van NEC op FIFA.

Dan hebben we natuurlijk ook altijd iemand met de laagste rating. Dat is dit jaar wederom Robin Roefs. Net als vorig jaar krijgt de derde keeper van NEC een rating van 57. Daarmee scoort hij dus het minst, al zal de beoordeling van de man die nog wacht op zijn debuut in NEC 1 volledig uit de lucht zijn gegrepen.

Foto: Orange Pictures