NEC heeft zichzelf in de vingers gesneden. Na een aantrekkelijke eerste helft met 1-1 ruststand tot gevolg zakte de ploeg van Rogier Meijer in de tweede helft ver door de ondergrens. Het wegsturen van Ivan Marquez na een VAR-ingreep in de slotfase maakte de nederlaag extra pijnlijk.

Kansen over en weer
Het team van trainer Rogier Meijer kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Lasse Schöne reageerde alert op matig uitverdedigen van Feyenoord en verraste doelman Justin Bijlow in de korte hoek. Het was zijn eerste treffer sinds zijn terugkeer in Nijmegen. Aan de andere kant liet Mattijs Branderhorst zich even daarvoor niet verrassen: de goalie redde alert toen Cas Odenthal Bryan Linssen liet ontsnappen. Later was Branderhorst toch kansloos: Orkun Kökcü faalde niet vanaf 11-meter: 1-1. Hij kreeg de uitgelezen mogelijkheid voor deze gelijkmaker door onhandig verdedigen van Magnus Mattsson. De linksbuiten schoffelde Alireza Jahanbakhsh naar de grond.

Het golfde in het restant van de eerste helft op en neer. Bijvoorbeeld een grote kans voor Lutsharel Geertruida die vrij kon inkoppen, maar de rechtsback zag zijn kopbal naast gaan. Ook Tavsan ontsnapte vlak voor de rust door de verdedigers van Feyenoord. De spelmaker ging liggen in het strafschopgebied en het leek op een penalty. Scheidsrechter Pol van Boekel weigerde te fluiten en ook de VAR greep niet in.

Foutenfestijn
Feyenoord voerde de druk in de tweede helft op en dat leverde in de 53e minuut de 1-2 op. Kökcü schoot de bal van grote afstand langs Branderhorst, na zwak uitverdedigen van Verdonk. Een paar minuten later had ook de 1-3 moeten vallen, alleen Linssen stuitte van dichtbij op de keeper. NEC was het helemaal kwijt en Feyenoord profiteerde daar optimaal van. Iván Márquez kopte bal klungelig terug, die zijn kopbal voor de voeten van Jahanbakhsh zag komen. De oud-NEC’er kon zo gemakkelijk inschuiven: 1-3.

Tot overmaat van ramp kreeg Márguez vijf minuten voor tijd een rode kaart. De verdediger duwde buiten beeld Cyriel Dessers omver. Het geloof bij NEC was daarmee verdwenen en aan een overvloed van kansen werd het in blessuretijd ook nog 1-4 door een rake kopbal van Guus Til. Zo eindigde de wedstrijd voor NEC in een vervelende middag.

Wedstrijdverloop:
17′ Lasse Schöne (1-0)
32′ Orkun Köckü (1-1 PEN.)
53′ Orkun Köckü (1-2)
64′ Alireza Jahanbakhsh (1-3)
90+1 Guus Til (1-4)

Kaarten:
Rood: Márquez (NEC)

Opstelling NEC:
Branderhorst; van Rooij, Guth (75′ Duelund), Márquez, Odenthal, Verdonk (84′ Bronkhorst); Schöne, Proper (68′ Bruijn); Tavsan, Akman (68′ Romeny), Mattsson

Opstelling Feyenoord:
Bijlow; Geertruida (70′ Toornstra), Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Köckü; Jahanbakhsh (84′ Dessers), Linssen (84′ Hall), Nelson (68′ Sinisterra)

Foto: Rob Koppers