Normaal gesproken vinden we de scheidsrechter van een wedstrijd van NEC niet zo belangrijk, maar die van aanstaande zondag is het benoemen waard. De Brabantse Pol van Boekel fluit zondag om 16:45 uur Feyenoord – NEC. Het leuke is dat Van Boekel bekend staat als Feyenoord-fan.

Toen Van Boekel nog ambities had als voetballer droomde hij van een carrière bij de Rotterdamse club, zo viel in 1995 in weekblad De Brug te lezen: “Pol van Boekel is Feyenoord-fanaat in hart en nieren. De 20-jarige Vierlingsbeker, die vijf jaar geleden uit de B-jeugd van Volharding door VVV werd weggeplukt, koestert, met een knipoog, de ambitie om eens in het rood-wit in de Rotterdamse Kuip te voetballen.”

Scheidsrechtersbaas Ruud Bossen noemde geen namen, maar erkende in 2013 wel dat sommige arbiters een voorkeur hebben voor een club: “Ik ken collega’s die bij wijze van spreken in een Feyenoord-pyjama slapen en ook gewoon wedstrijden van Feyenoord fluiten. Je moet zorgen dat je op het moment dat je de wedstrijden fluit, je die voorkeur niet laat blijken. Je moet er gewoon onbevangen instaan.”

Van Boekel floot dit seizoen al NEC – Vitesse (1-1), waarin hij aan beide teams drie keer geel gaf, en twee duels van Feyenoord: uit bij FC Groningen (0-5) en thuis tegen sc Heerenveen (2-2). Feyenoord kreeg in die twee duels vier keer een gele kaart. Weinig reden om te twijfelen aan de objectiviteit van Van Boekel. Maar die Feyenoord-sjaal mag hij zondag thuislaten.

Foto: Rob Koppers