NEC treft zaterdagavond om 21:00 uur in de eigen Goffert met FC Volendam een ploeg in opperbeste stemming. De equipe van trainer Wim Jonk was lang een gedoodverfde degradatiekandidaat, maar sinds de WK-break is de weg naar boven ingeslagen.

Onder meer door knappe gelijke spelen tegen AZ en Ajax vindt de nummer twee van de afgelopen jaargang van de Keuken Kampioen Divisie zich momenteel terug op plek 14 van hoogste divisie. Net als NEC won de club dit seizoen vijfmaal. Door de vele gelijke spelen van de ploeg van Rogier Meijer sprokkelden de Nijmegenaren wel een zevental punten meer. Afgelopen weekend bleven de punten na een krachtmeting met Vitesse aan de boorden van het Markermeer (2-0).

De ommekeer voor ‘het andere oranje’ is volgens velen te koppelen aan een tactische omzetting die trainer Jonk na de winterstop doorvoerde, toen hij besloot om met vijf in plaats van vier verdedigers te gaan spelen. De ploeg lijkt meer in balans en gevaar wordt met name gesticht vanuit de omschakeling.

Historie

Een blik op de historie van ontmoetingen tussen beide ploegen op Nijmeegs grondgebied geeft de Volendam-supporter weinig hoop voor aanstaande zaterdag. Het was in het voorjaar van 1991(!) voor het laatst dat NEC met lege handen achterbleef na 90 minuten voetbal. Van de laatste tien wedstrijden in Nijmegen won NEC er zelfs negen, terwijl eenmaal een puntendeling werd toegestaan.

Voor Volendam verdediger Derry John Murkin is de recente historie geen reden om in de underdogpositie te kruipen. Hij ziet kansen voor zijn ploeg en wijst er op het clubkanaal fijntjes op dat NEC weliswaar niet vaak verliest dit seizoen, maar tevens moeizaam wint. Vanuit Noord-Holland zullen 337 supporters plaats nemen in het uitvak van het Goffertstadion. Mogelijk zien zij doelman Stankovic terugkeren onder de Volendamse lat; de sluitpost hervatte deze week de training na blessureleed.

Vermoedelijke opstelling: Stankovic; Plat, Mbuyamba, Flint, Murkin; Benamar, Eiting, Twigt; Van Mieghem, Oristanio, Antonucci.

Foto: Orange Pictures