Zondagmiddag staat in het Gofferstadion het affiche NEC – FC Utrecht op het programma. Voor de bezoekers een kans op eerherstel na twee uiterst pijnlijke thuisnederlagen. Om aansluiting te houden bij de top 6 is winst eigenlijk de enige optie voor de Domstedelingen, terwijl ook NEC vol voor de drie punten zal gaan. Een gelijkspel lijkt dus geen optie, al zit die kans er zeker in.

Want juist in gelijkspelen blinkt NEC dit seizoen, zeker in thuiswedstrijden, uit. Hoewel de formatie van trainer Rogier Meijer dit seizoen slechts één thuiswedstrijd verloor, op de openingsdag van de competitie tegen FC Twente (0-1), won de ploeg ook maar drie van de twaalf thuiswedstrijden. Het resultaat: niet veel ploegen winnen in de Goffert, dus ook niet NEC.

Dramatische blamage

In dat opzicht lijkt FC Utrecht-thuis een wedstrijd met perspectief op winst voor NEC. Al helemaal wanneer we de huidige vorm van FC Utrecht erbij nemen. De ploeg van trainer Michael Silberbauer leek na diens aanstelling eind december de weg omhoog te hebben gevonden, maar werd de afgelopen weken hard terug de realiteit in geduwd. Allereerst leed de club misschien wel de meest blamerende nederlaag uit de clubgeschiedenis thuis tegen de amateurs van SV Spakenburg (1-4 in de KNVB Beker). Waar de fans min of meer een overwinning eisten in de daaropvolgende thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, werd deze tot overmaat van ramp ook nog eens met 1-2 verloren. FC Utrecht lijkt het dus volledig kwijt te zijn. Aan steun overigens geen gebrek, want Utrecht kan zondag rekenen op de steun van een uitverkocht uitvak (500 fans).

Zeven op een rij?

Wanneer we naar de laatste edities van NEC – FC Utrecht (en vice versa) kijken luidt het antwoord: ja. De Nijmegenaren verloren de laatste twee thuiswedstrijden tegen de rood-witten namelijk met afgetekende cijfers: tweemaal werd het 0-3. Hiernaast wist NEC geen van de laatste zes wedstrijden tegen de drievoudig bekerwinnaar om te zetten in winst (vier keer winst Utrecht, twee keer gelijk), waaronder het 0-0 gelijkspel eerder dit seizoen. Lijkt er behoudens de huidige vorm van beide ploegen dan niets in het voordeel van NEC te spreken?

Utrechtse lappenmand

Nou, niet als we kijken naar de fitheid van de selectie van de bezoekers. In de jacht van NEC op de eerste winstpartij tegen FC Utrecht sinds november 2015 (1-0, goal Christian Santos) hoeft de thuisploeg namelijk geen rekening te houden met een flink aantal basiskrachten van de bezoekers. Naast aanvoerder Nick Viergever en smaakmaker Taylor Booth reizen verder ook Calvin Raatsie, Can Bozdogan en Django Warmerdam namelijk niet mee naar Nijmegen. Bas Dost is een twijfelgeval. Dost hoeft overigens ook niet te rekenen op een snelle terugkeer in de basis, want hoe fit ook: Eredivisie-topscorer Tasos Douvikas (12 goals) zal voorlopig de voorkeur krijgen.

Photo: Orange Pictures