Anton Fase is inmiddels een week in Nijmegen. De 20-jarige aanvaller kwam vorige week transfervrij over van AZ Alkmaar, waar hij bewust zijn contract niet verlengde. Dinsdag viel hij op bezoek bij De Treffers een half uur voor tijd in en had hij een aantal goede acties in huis. 

Zijn eerste indruk van de club is goed. "Ik heb niks te klagen. Ik ben goed ontvangen in de groep, het zijn bijna allemaal jongens van mijn eigen leeftijd." Dat heeft overigens niet zoveel te maken met zijn keuze voor NEC. "Ik vind NEC een hele mooie club, dat er nu veel jongelingen zitten, is dan mooi meegenomen." Wat wel met zijn keuze te maken heeft, is de kansen die jonge jongens hier krijgen. "Er zijn de afgelopen jaren een boel aanvallers hier doorgebroken."

Doorbreken, daar gaat het komend jaar allemaal om voor Fase. "AZ wilde wel met mij verder, maar ik koos er bewust voor om daar te vertrekken. Ik had niet het gevoel dat ik daar de stappen zou gaan maken zoals ik die wel voor ogen heb. Die keuze heeft gelukkig goed uitgepakt, nu ik bij NEC terecht ben gekomen."

Afgelopen jaar speelde Fase maar een half uur, bij de beloften van AZ. "Ik ben lang geblesseerd geweest, gelukkig ben ik daar nu vanaf. Ik wil dan ook alleen maar naar de toekomst kijken." Fase is een complete aanvaller. "Ik heb bij AZ eigenlijk altijd in de spits gespeeld, maar de laatste periode kwam ik steeds vaker op rechtsbuiten terecht. In de gesprekken met de club werd duidelijk dat NEC mij vooral voor de rechtsbuitenpositie heeft gehaald."

Tegen De Treffers speelde hij een half uur vanaf die positie. Met twee goede passeeracties bracht hij Thomas Beekman tweemaal in stelling, maar hij kwam twee keer net tekort om de actie van Fase te promoveren tot doelpunt. "We hadden het zwaar, met name in de eerste helft. Het was moeilijk om er doorheen te voetballen, maar uiteindelijk vind ik dat we het goed hebben gedaan," besluit Fase. 

Foto: Rob Koppers