De KNVB en de Eredivisie CV hebben de handen ineengeslagen en realiseren vanaf het seizoen 2023/2024 nieuwe doellijncamera’s. De zogeheten Goal Line Replay wordt in alle achttien stadions op het hoogste niveau geïnstalleerd.

Het nieuwe systeem, dat zowel geïnitieerd als gefinancierd wordt door de KNVB en de Eredivisie CV, beoordeelt het al dan niet volledig over de doellijn zijn van de bal. Maar wacht, daar was de Goal Line Technology (doellijntechnologie) toch al voor?

Nieuwe techniek

Het nieuwe systeem functioneert als extra hulpmiddel op de reeds bestaande doellijntechnologie, waarbij scheidsrechters op hun horloge kunnen zien of een bal al dan niet over de doellijn is. De vier extra high frame rate camera’s worden dan ook zowel links als rechts op de achterlijn gepositioneerd, waardoor alles wat er op de doellijn gebeurt waargenomen wordt. Hiernaast is de techniek ook bruikbaar voor andere VAR-relevante situaties in en om het zestienmetergebied, zoals rode kaartsituaties en mogelijke penalty’s.

Buitenspel

Ook de buitenspelcamera’s die aanwezig zijn in de stadions ondergaan een upgrade. Zij zullen vanaf het aanstaande seizoen namelijk functioneren vanuit 4K-kwaliteit, in plaats van de huidige HD-kwaliteit. Op deze manier is het zichtveld voor de VAR breder en kan er scherper op situaties ingezoomd worden. De VAR zelf wordt tevens ook breder inzetbaar. Waar de extra ogen vanuit Zeist tot en met het afgelopen seizoen pas vanaf de kwartfinales van de KNVB Beker ingezet werden, gebeurt dit vanaf het nieuwe seizoen namelijk al vanaf de achtste finales.

De nieuwe techniek maakt zijn entree op de Nederlandse velden op vrijdag 4 augustus, wanneer landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV het tegen elkaar opnemen in de Johan Cruijff Schaal.

Foto: Rob Koppers