Excelsior gaat de laatste cruciale wedstrijden van het seizoen in als nummer zestien van de Eredivisie. Een plek die aan het eind van de rit play-offs om degradatie betekent. Toch heeft trainer Marinus Dijkhuizen voor het duel met NEC van maandag vertrouwen in een goede seizoensafloop: ”De glimlach en het vertrouwen zijn terug bij ons.”

Met een glimlach en vol vertrouwen sprak de trainer afgelopen week in de Excelsior Podcast namelijk over hoe hij het restant van de competitie voor zich ziet. Wat toen echter nog niet bekend was, was dat concurrent RKC Waalwijk later in de week Heracles Almelo met liefst 0-5 opzij zou zetten, waardoor met voor Excelsior nog drie wedstrijden te gaan de zo gehate zestiende plek overgenomen werd van RKC Waalwijk.

Doorslaggevende week

Toch kwam de overwinning van de concurrent niet geheel onverwachts voor Dijkhuizen. In de eerder aangehaalde podcast ging de oefenmeester namelijk al in op de laatste weken van het seizoen, waarbij hij zowel zijn Excelsior als concurrent RKC Waalwijk in staat achtte om nog punten te halen. ”Ik verwacht dat deze week doorslaggevend gaat zijn. Wij kunnen de komende twee wedstrijden (tegen NEC en Heracles Almelo, red.) allebei winnen, RKC kan de komende twee wedstrijden (tegen Heracles Almelo en PEC Zwolle, red.) allebei winnen,” bleek Dijkhuizen voorspellend over ten minste de eerstvolgende wedstrijd van zijn concurrent. ”Maar dat is juist mooi; het kan alle kanten op.” Dat de tijd begint te dringen voor zijn ploeg weet Dijkhuizen ook, zeker met de laatste wedstrijd van het seizoen uit bij nummer twee Feyenoord op het programma. ”Maar RKC moet dan weer uit naar PSV, dus dat is gelijk. Het komt echt op de komende twee wedstrijden aan, maar ik heb er wel echt heel veel vertrouwen in met de ploeg.”

Doelpuntenfestijn

De weg naar lijfsbehoud gaat voor Excelsior dus verder met het duel tegen NEC. Eerder dit seizoen wonnen de Kralingers enigszins verrassend tijdens de seizoensopener in Nijmegen. Het werd toen een waar doelpuntenfestijn waarbij de teller uiteindelijk stopte bij een 3-4 stand. Na een krankzinnig slot met de winnende goal in de tiende minuut van de blessuretijd. Dijkhuizen zal ongetwijfeld tekenen voor een herhaling van die wedstrijd en gaf aan een gedegen en weloverwogen week te hebben gehad voor het treffen met de Nijmegenaren. ”We hebben beelden van ons gelijke spel tegen Ajax (2-2, red.) gemonteerd en hier goede dingen uitgehaald. Zaterdag hebben we tactisch getraind. Zondag hebben we onszelf op scherp gezet en met meer plezier getraind, waardoor we dan maandag kunnen gaan knallen,” somde de trainer de afgelopen week op.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Los van plezier op de training gaf de oefenmeester ook aan eerder in de week een informele activiteit te hebben ondernomen. ”In het kader van groepsbinding zijn we op donderdag met de hele selectie gaan padellen.” Wellicht dat de initiatiefnemer achter deze activiteit voormalig NEC-trainer Mario Been is. Het huidige bestuurslid technische zaken van de Kralingers ging tijdens zijn periode bij NEC namelijk paintballen met de selectie, waarna een heuse ommekeer teweeg werd gebracht en NEC middels een formidabele tweede seizoenshelft uiteindelijk Europees voetbal wist af te dwingen. Een dergelijk effect zal Dijkhuizen ongetwijfeld ook willen bewerkstelligen, met in plaats van Europees voetbal lijfsbehoud als resultaat.

Bijna fitte selectie

In het streven naar lijfsbehoud heeft Excelsior, naast de eerder gememoreerde Been, met voormalig rechtsback Daan Bovenberg als algemeen directeur nog een oud-NEC in de bestuurskamer rondlopen. Eerder dit seizoen stond ook oud-NEC’er Norbert Alblas, die vanwege een knieblessure afgelopen maart aangaf per direct te stoppen met profvoetbal, onder contract in Rotterdam. De laatste ex-NEC momenteel in Kralingse dienst is Lance Duijvestijn. De middenvelder, die precies één wedstrijd voor NEC achter zijn naam heeft staan, wordt gehuurd van Almere City en kan steevast op speeltijd rekenen onder Dijkhuizen, waaronder vermoedelijk ook tegen zijn voormalig broodheer. Wie in ieder geval niet zullen spelen tegen NEC zijn verdedigers Kik Pierie en Serano Seymor en smaakmaker Couhaib Driouech. Het trio is uitgeschakeld door uiteenlopende blessures.

Vermoedelijke opstelling Excelsior: Van Gassel; Zagre, El Yaakoubi, Horemans, Benita; Baas, Goudmijn, Sandra; Sanches Fernandes, Lamprou, Duijvestijn

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers