Het was woensdag een mooie dag om NEC’er te zijn. Naast dat NEC won van Fortuna, verloor Vitesse in de beker van Kozakken Boys. De amateurclub uit Werkendam komt uit in de Tweede Divisie en schakelde dus knap de Arnhemse Eredivisionist uit. Het stond 2-2 na 120 minuten en dus moesten er penalty’s aan te pas komen.

Bij Kozakken Boys werd de 2-2 gemaakt door Lowie van Zundert. De spits doorliep de jeugdopleiding van NEC en gold lang als groot talent bij de Nijmegenaren. Toch lukte het Van Zundert nooit om door te breken bij NEC. In zeventien wedstrijden scoorde hij dertien keer bij de O21 afdeling van de Nijmegenaren. Zijn debuut in het eerste maakte hij echter niet. Na een uitleenbeurt aan De Treffers, namen de Groesbekers hem in 2019 definitief over. Via Spakenburg belandde Van Zundert deze zomer bij Kozakken Boys.

Voor Van Zundert is het extra speciaal om te winnen van Vitesse. “Voor mij was dit een bijzondere wedstrijd als NEC-fan”, begint Van Zundert. “Ik denk dat we een prima wedstrijd speelden. Het is altijd moeilijk als amateurploeg om tegen een Eredivisieclub te spelen, maar ik denk dat we het ze zeker moeilijk hebben gemaakt.” Toch kwam Vitesse op voorsprong in het duel. “Na die 1-0 dacht ik wel even dat het klaar was. Alleen werden wij juist steeds beter, waardoor iedereen wel het gevoel kreeg dat we zomaar nog eens gelijk zouden kunnen maken.”

De 1-1 was een weergaloze vrije trap van Lars Hutten. Vitesse kwam daarna opnieuw op voorsprong, maar toen was het aan Van Zundert, die de 2-2 maakte. “Dat was een aardig goaltje inderdaad. Ik stifte hem mooi over de keeper heen.” Een verlenging volgde, waar Van Zundert in de 110e minuut gewisseld werd. “Natuurlijk had ik graag de wedstrijd uitgespeeld en een penalty genomen, maar ik was helemaal kapot en kreeg ook nog kramp. Ik kon echt niet meer.” Gelukkig zorgden zijn teamgenoten voor een extase door de strafschoppenserie te winnen en dus door te bekeren.

Na de wedstrijd klonk vol trots het ‘Weer trekken wij ten strijde’, het clublied van NEC in de kleedkamer van Kozakken Boys. “Haha dat vonden ze niet zo leuk”, refereert Van Zundert aan de Vitesse-spelers. “Er zitten meer jongens uit Nijmegen in ons team en ineens werd dat nummer opgegooid. Dat was prachtig.” Kozakken Boys mag dus ook aantreden in de derde ronde van de beker en voor Van Zundert is er één club waar hij graag tegen zou spelen. “Als we NEC loten, zou dat natuurlijk heel mooi zijn”, besluit hij.

Foto: Rob Koppers