ESPN-analist Marciano Vink en presentator Milan van Dongen hebben hun zaterdag goed besteed. Beiden hadden zich verdiept in de penaltysituatie bij RKC-NEC van vrijdagavond. Gezamenlijk komen de coryfeeën tot de conclusie dat de gestopte penalty onterecht werd teruggedraaid door de VAR.

Vink trapt af en twijfelt hardop bij Goedemorgen Eredivisie: “Ik dacht eerst dat Cillessen te vroeg van zijn lijn kwam, maar dat bleek al snel niet zo te zijn. Op het moment dat Van den Buijs trapt, loopt Verdonk in. Als je goed inzoomt, en dat doen ze bij de VAR, dan zie je dat Verdonk niet de zestien betreedt, want hij hangt er nog boven. Mijn vraag is dus: is het te vroeg inlopen als je voet de grond nog niet raakt? Ik vraag me af of deze afgekeurd moest worden.”

Presentator Milan van Dongen komt met wat meer duidelijkheid, maar ook een kleine nuance. “Het schijnt dat je met je voet echt in de zestien moet staan om het af te keuren. Daarbij aangetekend: voor scheidsrechters is dit ingewikkeld. De regel is dat je met je voet de grond moet raken.” Vink valt hem dan in de rede: “Dan had deze penalty niet opnieuw genomen moeten worden.”

Er was extra aandacht voor NEC, omdat Rogier Meijer te gast was: “Ik ben blij dat Marciano het goed heeft uitgezocht, want ik wist dit zelf niet. Het is wel gek dat er mensen achter de knoppen zitten die dit wel moeten weten, maar dat dus niet doen. Het gekke daarvan is, is dat er vijf spelers te vroeg inlopen volgens de VAR en als Calvin de bal niet raakt dat de strafschop dan niet overgenomen hoeft te worden.”

Cillessen

Uiteraard ging het in één lijn door over Jasper Cillessen. Vink: “Hij pakt die bal geweldig”. Meijer neemt het daarna ook op voor zijn keeper: “Dat iedereen een mening over Jasper heeft, verandert niet zoveel voor mij in onze omgang met elkaar. Het is wel zo dat elke handeling die hij verricht onder een vergrootglas ligt. Dat is lastig en voornamelijk voor hemzelf. Andries Noppert heeft dat nu ook. Elke (technische) fout wordt uitgelicht. Dan is het moeilijk om je niveau te halen. Het mislopen van het WK was een enorme klap voor hem, daar heeft hij echt last van gehad. Hij wilde dolgraag naar het WK. Daarna heeft hij ook een mindere fase gehad, maar ik twijfel niet aan zijn kwaliteiten. Uiteindelijk gaat hij weer meer spelen en trainen en dan zie je dat hij echt een topkeeper is voor ons.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hans Kraaij jr. vist nog even bij Meijer over de persoonlijkheid van de keeper, maar Meijer blijft vierkant achter zijn keeper staan: “Als jij gekeept hebt bij FC Barcelona, Valencia en het Nederlands elftal, dan heb je een goede persoonlijkheid voor de sport denk ik. Uiteindelijk gaat het bij hem heel vaak niet over zijn kwaliteiten, wat natuurlijk lastig is voor hem. Vrijdag pakt hij een penalty en dan lees is ik op een of andere site dat veel mensen hem niet mogen. Dat heeft toch niks te maken met het feit dat hij een strafschop stopt. Ik vind dat doodzonde voor hem. Beoordeel hem op zijn kwaliteiten en wat hij op het veld laat zien. Al dat andere doe je met andere spelers ook niet. Dat vind ik niet eerlijk.”

Foto’s: Orange Pictures