De komende wedstrijden moet blijken of NEC het vizier de rest van het seizoen naar boven of naar onder moet richten. De Nijmeegse equipe kruist de komende weken namelijk de degens met teams die onderin de ranglijst bivakkeren zoals Excelsior en FC Volendam. Zaterdag wacht allereerst een duel met SC Cambuur in de eigen Goffert (aanvang 18:45 uur). Met de Leeuwarders treft NEC niet alleen de rode lantaarn drager van de Eredivisie, maar ook de minst scorende ploeg. Op papier dus een uitgelezen mogelijkheid om de drie punten in eigen huis te houden om zo aansluiting te houden met de plekken die aan het einde van het seizoen recht geven op deelname aan de play offs om Europees voetbal.

Begin oktober vorig jaar zag de wereld er voor onze Friese tegenstander nog heel anders uit dan nu. Trainer Henk de Jong had zijn vertrek vanwege gezondheidsproblemen nog niet aangekondigd toen Cambuur titelkandidaat PSV op een smadelijke 3-0 nederlaag trakteerde. Sindsdien wist de enige Nederlandse betaald voetbalclub met een familiewapen in zijn logo alleen nog maar te winnen van het eveneens zieltogende Groningen. Ook NEC zegevierde dit seizoen in Leeuwarden toen Lasse Schöne met een fraaie treffer zichzelf tot matchwinnaar kroonde.

Geen vastigheid

Het sentiment is dus allesbehalve positief momenteel rondom de huidige trainer Sjors Ultee en zijn manschappen. De vorige speelronde was Ajax nog met klinkende cijfers de baas over de Friezen (0-5). Veelgehoord punt van kritiek is het gebrek aan consistentie in het beleid van de trainer. Dat de voormalig Fortuna-coach zoekende is blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat hij op drie plaatsen de opstelling lijkt te wijzigen tegen NEC, zoals de laatste weken wel vaker gebeurde. De druk op Ultee groeit met de dag, omdat er nu punten gehaald moeten worden. Ook met een remise zijn de Leeuwarders maar gedeeltelijk geholpen.

Terugkeer in De Goffert

Saillant detail zal het weerzien zijn met Navarone Foor die tijdens de winterse transferperiode bij Cambuur aansloot. De middenvelder speelde vijf jaar voor NEC voordat hij de pikante overstap maakte naar Vitesse. In Friesland keert Foor na een buitenlands avontuur terug in de Eredivisie.

Op massale steun van meereizende fans hoeven de geel-blauwen overigens niet te rekenen: het uitvak in de Goffert zal door slechts 95 mensen bevolkt worden.

Vermoedelijke opstelling SC Cambuur: Ruiter; Schmidt, Tol, Smand, Bangura; Van Kaam, Breij, Paulissen, Van der Water, Johnsen, Foor.

Foto: Orange Pictures