Vanaf het seizoen 2025/2026 moeten alle clubs die dat jaar in de Eredivisie uitkomen een hoogwaardige natuur- of hybridegrasmat hebben. Kunstgras is vanaf dan niet meer toegestaan in de Eredivisie.

Dat heeft de Eredivisie CV samen met de achttien clubs, die dit seizoen in de Eredivisie uitkwamen, besloten. Het aantal kunstgrasvelden in Nederland loopt al een tijdje terug. Dit seizoen waren alleen SC Cambuur, FC Volendam, FC Emmen en Excelsior in het bezit van een kunstgrasmat. De eerste drie genoemde clubs stappen op korte termijn over naar natuurgras.

NEC en kunstgras

Dat er in de Goffert altijd natuurgras is blijven liggen, is iets waar in Nijmegen met blijdschap naar wordt gekeken. Zeker omdat NEC een wisselvallige relatie had met kunstgras. Dat leek vooral tussen de oren te zitten, maar het feit is dat NEC vanaf 2012 tot 2016 slechts twee keer een wedstrijd won in de Eredivisie op een kunstgrasveld. In de KKD zaten en zitten veel meer clubs met een kunstgrasveld, maar daar won NEC regelmatiger wedstrijden dan in de Eredivisie.

De Nijmegenaren werken al langer hun trainingen niet meer op een kunstgrasveld af als ze op bezoek gaan bij een club met dit type veld. Trainer Rogier Meijer heeft dit fenomeen al eerder verbannen.

Foto: Rob Koppers