Ook Ilias Bronkhorst zat zondag juichend op de bank toen Jonathan Okita NEC op 1-2 zette tegen NAC Breda. Voor de rechtsback had dat namelijk tot gevolg dat hij komend seizoen niet in de Keuken Kampioen Divisie, maar in de Eredivisie te bewonderen is. Dat had de van Telstar overgekomen speler een aantal jaar geleden niet gedacht.

“De Eredivisie is een jongensdroom”, zei Bronkhorst donderdag tijdens zijn presentatie voor het Goffertstadion, waar mensen opnieuw in de rij wachtten om een seizoenkaart te kunnen kopen. “Ik weet niet precies wat ik van de Eredivisie kan verwachten. We gaan zien hoe het gaat lopen. Ik heb er heel veel zin in. Ik ga hard werken en mijn best doen. Ik hoop dat ik veel minuten mag maken.”

Laatbloeier

Bronkhorst mag een laatbloeier genoemd worden. De verdediger doorliep de jeugdopleiding bij Koninklijke HFC uit zijn geboortestad Haarlem. Daar viel hij in 2018 op bij Telstar. Op zijn 21ste maakte hij zo de overstap naar het profvoetbal. “Dat ik nu alsnog de stap naar de Eredivisie mag maken, is heel mooi voor mij. Toen ik naar Telstar ging, had ik pas één seizoen in het eerste van Koninklijke HFC gespeeld.”

Het had niet veel gescheeld of Bronkhorst was een heel andere kant opgegaan met zijn leven. “Ik had de hoop eigenlijk al een beetje opgegeven en me aangemeld voor een opleiding fysiotherapie. Daar werd ik ook aangenomen, maar vervolgens klopte Telstar aan. Dankzij Piet Buter kwam ik bij Telstar en Andries Jonker gaf me dit seizoen de kans. Hij appte me meteen toen bekend werd dat ik naar NEC zou gaan. Hij zei meteen: ‘En nu scoren in de Arena, jongen.’ Ik ben hem heel dankbaar.”

Bronkhorst keek zondag naar NAC-NEC en vond het net als menig supporter erg spannend. “Ik voelde mijn hart bonken. Ik was even bang dat het in de extra tijd nog fout zou gaan, dat overkwam ons afgelopen seizoen vaak. Maar toen het laatste fluitsignaal klonk, was er ook bij mij vreugde. Ik sprak daarvoor al met NEC, dus ik was sowieso gekomen. Dat het nu in de Eredivisie is, is voor mij ook mooi meegenomen.”

Positie

Normaal gesproken is het niet zo moeilijk om aan te geven voor welke positie een speler wordt gehaald, maar dat ligt bij Bronkhorst anders. De rechtsback speelde afgelopen seizoen bij Telstar ook als centrale verdediger, rechtshalf en zelfs als spits. Hij scoorde tien keer in de Keuken Kampioen Divisie. “Ik kan ook keepen, hoor”, zei Bronkhorst met een glimlach. “Nee, ik kan op meerdere posities spelen. Ik ben eigenlijk rechtsback, maar ik kan ook centraal en in de spits spelen.”

Bronkhorst werd door Jonker uit nood in de spits gezet en dat bleek een goede zet. “Het is zo gelopen. We hadden problemen in de spits en ik ben sterk, kan hard rennen, koppen en goed schieten. 1 en 1 is 2. Ik kan ook verdedigen, hoor. Ik heb er veel zin in. Nu zijn we nog even vrij. Misschien ga ik nog weg, maar ik wil ook de zaakjes in Nijmegen geregeld hebben. Ik moet nog een huisje vinden. Als alles is geregeld, wil ik nog even ontspannen en opladen voor het komende seizoen.”