NEC heeft een troosteloze regenachtige avond in Nijmegen eer aangedaan door een onthutsend slechte prestatie te leveren. FC Utrecht was met 0-3 veel te sterk voor de Nijmegenaren en was dan nog mild met het afmaken van de kansen. Al met al een bijzonder matige generale repetitie op de uitwedstrijd met Vitesse na het interlandweekend. 

Peter Hyballa had geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van de verloren uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Lorenzo Burnet stond dus opnieuw geposteerd als linksback en Jay-Roy Grot verscheen opnieuw aan de basis als spits. Bij FC Utrecht, waar naast oude bekende Kevin Conboy ook jeugdexponent Nacer Barazite onder contract staat, was de voorbereiding op deze wedstrijd niet ideaal. De ploeg van trainer Erik ten Hag speelde thuis gelijk tegen ADO en verloor de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Desondanks was ook hun opstelling ongewijzigd. 

Met het moeilijke programma voor de boeg was deze thuiswedstrijd dus een belangrijke pot voor NEC. Dat Robin Buwalda al na veertig seconden geblesseerd raakte stond echter niet op de planning. Deze blessure dwong Hyballa van een 5-3-2 naar een 4-3-3, waar Groeneveld erbij kwam om NEC op de flanken gevaarlijker te maken. 

Kennelijk was Buwalda een keyfactor in het behalen van de overwinning, want NEC kwam er in de eerste helft totaal niet aan de pas. Misverstanden over passes van nog geen meter en steekballen die treurig over de zijlijn rolden. NEC lag FC Utrecht geen strobreedte in de weg en de 0-1 liet dan nog relatief lang op zich wachten. Na 28 minuten was het echter oud-Vitessenaar Zakaria Labyad die van afstand de 0-1 binnenschoot. 

Daarna werd het zo mogelijk nog slechter van de kant van NEC. Negen minuten later werd de score dan ook verdubbeld. Een relatief eenvoudige aanval legde de complete rechterkant van het veld los, waarna Yassin Ayoub doelman Delle opnieuw kon passeren. In de tweede helft werd Ferdi Kadioglu gewisseld voor Ali Messaoud, om nog enigszins orde op zaken te stellen.

Met hem op het middenveld begon NEC iets actiever aan de tweede helft, maar tot goals leidde het niet. NEC was aanvallend niet goed genoeg om echt gevaar te stichten. Bovendien beschikt het, zoals bekend, niet over een koele afmaker. Sebastièn Haller liet aan de andere kant echter zien hoe een koele afmaker acteert, toen hij met een splijtende pass van Sofyan Amrabat alleen voor doelman en landgenoot Joris Delle kwam te staan en feilloos zijn elfde goal van het seizoen maakte.

Het laatste halfuur wist NEC niks klaar te spelen en probeerde FC Utrecht vooral de krachten te sparen. Door deze overwinning staat Utrecht op een knappe vierde plek. Voor NEC ziet het er minder rooskleurig uit. Met een bijzonder lastig programma en een dramatische vorm kan een voorlopige twaalfde plek wellicht omslaan in een minder gunstige positie op de ranglijst.

Scoreverloop:
28′ Zakaria Labyad (Gyrano Kerk)
37′ Yassin Ayoub (Sofyan Amrabat)
63′ Sebastien Haller (Sofyan Amrabat)

Gele kaarten: Von Haacke (NEC), Labyad (FC Utrecht).

Scheidsrechter: Siemen Mulder

Opstelling NEC: Joris Delle; Michael Heinloth, Robin Buwalda (7′ Arnaut Groeneveld), Dario Dumic, Wojciech Golla, Lorenzo Burnet; Julian von Haacke (81′ Janio Bikel), Ali Messaoud, Gregor Breinburg; Mohamed Rayhi, Jay-Roy Grot.

Opstelling FC Utrecht: David Jensen; Giovanni Troupée, Ramon Leeuwin, Willem Janssen, Kevin Conboy (74′ Jeff Hardeveld); Yassin Ayoub (66′ Sean Klaiber), Wout Brama, Sofyan Amrabat, Zakaria Labyad; Gyrano Kerk (82′ Richairo Zivkovic), Sebastien Haller.

Foto: Rob Koppers