Er is een lek bij NEC. Dat beweert althans voetbalblad Voetbal International. In het nummer (€) dat woensdag verschijnt, beweert verslaggever Stef De Bont dat er doelbewust gelekt is. En dat is niet voor het eerst.

Volgens het blad belandt regelmatig vertrouwelijke informatie vanuit de club bij de lokale media, tot grote ergernis van de geplaagde NEC-trainer Peter Hyballa. "Ik vind het schandalig dat ideeën die wij tussen vier muren bespreken bij de pers belanden. Ik heb daar grote problemen mee. Als je iets bespreekt, doe je het intern", zegt de Duitser. Hyballa memoreert aan de verhalen die vorig jaar over makelaarskantoor Futuralis de ronde deden. "En nu gebeurt het weer. Het is nu een spelletje. Daar heb ik geen zin in. Dan ben ik een macho, een kerel. Kom dan maar op! Ja, ik ben boos geworden", aldus Hyballa in VI. De hele kwestie heeft bij hem duidelijk sporen nagelaten. "Er is een beetje vertrouwen weg en dat vind ik heel erg."

Dat er inderdaad informatie vroegtijdig bij de pers belandt, blijkt onder meer uit het feit dat dagblad De Gelderlander voorafgaand aan een overleg met het technisch hart al weet te melden dat de club op zoek is naar ‘een sterke man’ naast Hyballa. Dat idee valt volkomen verkeerd bij de Duitser. Het werkt de woede van de trainer alleen maar in de hand, zeker als ook Omroep Gelderland nog de naam van oud-NEC’er Jan van Deinsen uit de hoge hoed tovert. Hyballa veegt het plan resoluut van tafel, weet VI. "Binnen tien seconden was het weg. Ik ben sterk, ik ben ervaren. Alsof ik een kleine jongen ben…", briest de Duitser.

Als dan ook Danny Hoekman in VI mag leeglopen over zijn ervaringen bij NEC, weet Hyballa helemaal niet meer wat hem overkomt. Opnieuw hangt iemand in dienst van de club de vuile was buiten. Dat ook in de directiekamer de schrik er goed in zit, mag duidelijk zijn. Zelfs directeur Bart van Ingen, de man met wie Hoekman zegt te communiceren, weet niks van het betreffende interview. Als een dag de nieuwe VI bij NEC op de mat valt, is de maat vol. Later die dag maakt de club bekend ‘geen gebruik meer te zullen maken van de adviezen van Danny Hoekman’. Volgens het voetbalblad zijn deze praktijken typerend voor de situatie binnen de club. Het blad citeert een medewerker die liever anoniem wil blijven: "Dit is typisch NEC. Elk jaar opnieuw. Deze club wordt al tijden in een wurggreep gehouden."

Foto: David van Haren