De degradatie van NEC heeft logischerwijs grote gevolgen voor de selectie van komend seizoen in de Jupiler League. Voor het zoveelste jaar lijkt NEC een zomerse spelersmake-over te krijgen.

Doelmannen
Keeper Joris Delle zal hoogstwaarschijnlijk vertrekken. Hij wil graag op het hoogste niveau spelen. Collega’s Marco van Duin, Joshua Smits en Maarten Paes lijken wel gewoon aan te blijven. Smits zag dit seizoen een verhuur wel zitten omdat hij niet aan spelen toekwam, maar wellicht is er in de Jupiler League weer plaats voor hem.

Verdedigers
Achterin staat een aantal vertrekken al zo goed als vast. Huurling Lorenzo Burnet gaat terug naar Slovan Bratislava en André Fomitschow heeft een aflopend contract. Gezien de indruk die hij in Nijmegen heeft achtergelaten, lijkt een langer verblijf onwaarschijnlijk. Ook Michael Dyrestam heeft een aflopende verbintenis. Jeffrey Leiwakabessy stopt zoals we weten.

Basiskrachten Dario Dumic en Wojciech Golla zijn in de Jupiler League onhoudbaar voor NEC. Zowel qua salaris als de interesse die er voor hen is op de markt. Michael Heinloth, Robin Buwalda, Fabian Gmeiner en jeugdspeler Frank Sturing hebben een doorlopend contract en lijken vooralsnog gewoon te blijven.

Middenvelders
Op het middenveld zijn geen spelers met een aflopend contract, afgezien van huurling Ali Messaoud die terugkeert naar FC Vaduz. Voor Gregor Breinburg en Ferdi Kadioglu zal ongetwijfeld veel interesse zijn. Vooral Breinburg heeft zijn zinnen gezet op een vertrek nadat een transfer naar LA Galaxy in de zomer niet doorging. Janio Bikel, Stefan Mauk en Julian von Haacke hebben een doorlopend contract en van een vertrek is (nog) geen sprake), al zal Mauk na een teleurstellend seizoen graag een andere club zoeken.

Aanvallers
De voorhoede die voor de Eredivisie tekort kwam, valt grotendeels uit elkaar. Taiwo Awoniyi keert terug naar Liverpool. Voor jeugdproduct Jay-Roy Grot is interesse. Hij ligt nog een jaar vast. Jordan Larsson ligt nog tot medio 2020 vast en zal wellicht in de Jupiler League zijn kans kunnen pakken. Dat geldt ook voor Arnaut Groeneveld. Reagy Ofosu komt al een tijdje niet meer in de plannen voor en lijkt klaar voor een vertrek. De toekomst van Mohamed Rayhi en Kévin Mayi is nog niet zeker.

Huurlingen
In de zomer keren drie huurlingen terug bij NEC. Joey Sleegers speelde het afgelopen seizoen voor Jupiler League-kampioen VVV-Venlo. Mihai Roman leerde weer wat scoren was bij het Israëlische Maccabi Petah Tikva en Sam Lundholm liet ook bij het Deense Randers geen goede indruk achter.

Foto: Rob Koppers