Na afloop van de wedstrijd AZ-NEC verscheen algemeen directeur Wilco van Schaik voor de camera van ESPN om te praten over het ongeval van Bas Dost. Van Schaik raakte zichtbaar geëmotioneerd tijdens het interview.

“Ik zat boven en zag het gebeuren dus ik zei tegen Carlos (Aalbers, red.) dat we naar beneden moesten. We zijn met Robert Eenhoorn door de gangen gerend. Toen kwamen we hier beneden en zagen we het het doek eromheen. Niemand wist hier aan de kant wat er precies aan de hand was. Scheidsrechter Jeroen Manschot is ernaartoe gestuurd en die gaf aan dat Bas een teken van leven gaf en dat dat hij weer bij kennis was.”

“Hij heeft gelijk gevraagd toen hij daar lag of we zijn vader, die hier aanwezig was, in kennis wilde stellen. Ik ben dan toch aan het twijfelen of je wel iets kan zeggen, want je bent er zelf niet bij dus je moet heel voorzichtig zijn. Gelukkig toen hij hier binnenkwam was zijn vader er ook bij en die is er nu nog steeds. We hebben ook gelijk zijn vrouw laten bellen.”

“Ik denk dat we het in Nederland wel goed voor elkaar hebben. Als je ziet hoe we reageren. We hebben dat eerder gezien bij RKC, nu ook weer en ik denk dat dat wel levens redt.” Van Schaik zag Dost daarna zelf ook even in de kleedkamer van de Nijmegenaren. Toen hij dit vertelde raakte hij zichtbaar geëmotioneerd. “Ik heb hem even in de ogen gekeken toen hij binnenkwam. Hij ging even rechtop zitten toen ze vader erbij was. Hij wilde net nog even wat tegen spelers zeggen en dat was voor ons heel heftig. Dat was wel goed, omdat dit ook voor die jongens veel indruk heeft gemaakt.”

Doorspelen was uitgesloten

“Ja Ik denk als je die jongens ook ziet zitten. Het is muisstil. Ook bij de mensen van de staf. Dan kun je niet meer voetballen. Super hoe AZ erin staat en ook wat ik eerder zei: gelijk met het medische team erbij. Ik denk dat we zeker geluk hebben gehad dat we medisch met zijn allen er zo snel bij waren. Ook mooi hoe het stadion reageerde. Dat is ook wel weer mooi in het voetbal.”

Het gaat bij de algemeen directeur nog even niet over het uitspelen van het duel. “Dat had nu ook niet meer gekund. Morgen gaan we het maar weer eens een keer over voetbal hebben. Bas is in ieder geval onderweg. Hij is in goede handen en dat is allerbelangrijkste voor hem en zijn gezin.”

Foto: Rob Koppers