Heeft u dat nou ook? Dat je de naam van de voorganger van Vloet steeds moet opzoeken in je hoofd? Je moet er echt over nadenken, hoe heet ie nou ook alweer….. Zelden zo kleurloze trainer meegemaakt. Traint nu Lumberjack United in Canada (misschien nog leuk voor Monthy Python’s Flying Circus). Dwight voldeed zo lekker aan de opgestelde CV van Carlos!!! Een volledig uitgewerkte profielschets waar technisch directeuren zich op beroepen, om vervolgens uiteindelijk te kijken welke trainer er vrij is of überhaupt wil komen naar de Goffert. Wie er nog meer voldeed? Alfons Groenendijk. Alfons wist bij Willem II nog wat extra koffiebonnen bij zijn salaris te lullen en zegde ons daarna trots af. Gelukkig maar, want navrant genoeg vond hij zijn Waterloo toen hij zélfs nog van NEC wist te verliezen. Hij werd opgevolgd door de Arno “doe-het-zelf” Pijpers met een schat aan verborgen ervaring. Kazachstan moet je niet onderschatten hoor; daar schieten ze ook onder de douche, dus je moet altijd scherp zijn! Zou mama Pijpers ook niet heel even overwogen hebben om haar zoon Eigen te noemen? Enfin,  Carlos heeft vast die naam al op de lijst staan, voor de periode na Vloet. Het past waarschijnlijk ook weer naadloos op dat opgestelde CV. Ik zou dat profiel wel eens willen zien. Een profiel dat matched op Groenendijk, Lodeweges, Vloet en Adriaanse, levert waarschijnlijk ook hits op met Oprah Winfrey, Barbapapa,  Bin Laden, Ruud Lubbers en de Brilsmurf.
Het profiel vertoont pijnlijke gelijkenissen met het aankoopbeleid. We halen dit seizoen twee 4-4-2 aanvallers, gaan 4-3-3 spelen, sturen de vleugelspelers weg, of laten ze zelf ongevraagd een half jaar onbetaald verlof nemen (Saidi).  Ziet u de rode draad nog? Dan wordt het lastig als verder de enige echte voetbalkwaliteit vertrokken is of langdurig geblesseerd. Om het geheel te completeren vinden we in de eredivisie bij, toen al de hekkensluiter, Willem II, een verdediger die er in slaagt om steevast mensen uit zijn rug te laten lopen. Betere instructievideo’s over hoe je niet moet verdedigen zijn er niet te maken. Het is zelfs zo duidelijk dat Rene van der Gijp het zielig vind om er op de maandagavond bij VI nog iets over te vermelden. Mag ik nu al op de zaken vooruit lopen en voorzichtig concluderen dat er het een en ander niet klopt aan dit beleid? Structureel slagen we er al jaren in om goede voetballers stuk te laten lopen binnen NEC. Voorbeelden? Barreto, Niedzielan, Vleminckx, Boutahar, zijn denk ik de beste voorbeelden van duurdere kwaliteitsspelers waarbij je jezelf afvraagt of er bij de investering wel aan ’t complete technische plaatje is gedacht. Niedzielan is in zijn NEC jaren meer van positie veranderd dan Guusje ter Horst moest doen om zich in politiek omhoog te werken. Vleminckx nu, is een volledig onthande spits. Per wedstrijd 1 à 2 bruikbare voorzetten om zijn kwaliteit tot zijn recht te laten komen. Dan ga je vanzelf ongemakkelijk voetballen als je een clubrecord aan transfergeld hebt gekost en je er te weinig maakt. Eigenlijk draai ik ‘t liever om. Ik vind het knap dat Björn er juist nog een paar tegen de touwen heeft weten te krijgen met zo weinig bruikbare ballen per wedstrijd. De parallel tussen hem en Andrzej is ook te zien: uit positie gaan lopen om de bal maar in ieder geval te krijgen en dus de dingen gaan doen die ten koste gaan van de scherpte als je wel een bruikbare pass ontvangt. Daarnaast laten ze dan beide zien gefrustreerd te raken en dat werkt negatief op de roedel fluitende ellende die Zeist ieder weekend op ons afstuurt. Ook Niedzielan kreeg de scheids nooit mee!
Maar goed: Mister Nobody vertrok zelf  zonder afkoopsom (respect!) en er moest puin geruimd worden. Lijfsbehoud door interim management van 2,5 jaar Vloet. Moest wel, anders blijft ie natuurlijk bij PSV de lijnen uitzetten. Begrijpelijk dat je dat niet zomaar opzegt, daar zal je me niet over horen. Het gaat weer om dat profiel. De stelling van interim management is dat je de meest harde beslissingen en wijzigingen binnen 100 dagen na je aanstelling moet nemen, daarna ben je “een van hen en minder geloofwaardig”, dussssss….. Vloet kwam en zocht redenen om zijn aanwezigheid met aantoonbare verandering te onderstrepen. El-Ak mocht vertrekken omdat we beter een statische, blessuregevoelige, gehuurde linksback kunnen gebruiken. El-Ak was zeker niet bezig aan zijn beste seizoen, had waarschijnlijk ruzie met iedereen en een te groot ego,  maar het mee opkomen wordt door de supporters node gemist. Het vertrek van El-Ak bracht ook positieve effecten. Wel lekker dat er weer iets uit ‘t lood mocht hangen in het stadion. Jammer dat naast dat bordje met  “Employee of the Month” nu gehele selectie uit het lood hangt. In Augsburg lachen ze zich rot, met een “gratis” linksback gaan ze daar rechtstreeks de Bundesliga in. Het saneren was ingezet dus nu effe doorpakken. El-Kabir mocht ook wieberen, na in het eerste alle kansen zelfzuchtig om zeep te helpen. Op de maandagavond tegen nagenoeg dezelfde elftallen maakte hij ze wel! Het is waarschijnlijk die onmenselijke en ongelofelijke druk van de Goffert. Goffertvrees, laat me niet lachen…. 1 goede wedstrijd in totaal, nota bene uit tegen HSV! Met zo’n gemiddelde ligt zelfs Van Eijden mijlenver op hem voor met 2 goede wedstrijden; heb ik van horen zeggen dan…..  Ik heb ze zelf in ieder geval niet gezien. Tim Janssen scoorde in geen van beide elftallen dus dat zouden we niet eens merken, en een te dikke Beuk maakt ook geen zomer. Niet alle beslissingen vielen in de periode Vloet, tenslotte is de trainer slechts een passant en maakt het bestuur het beleid.
“Nu nog de punten” dacht controlfreak Wiljan en alles komt goed. Doelstelling is bijgesteld op in de eredivisie blijven, en er staat niets in het contract over de wijze waarop. Heeft denk ik ook geen zin want dan komen er dezelfde discussies met Van Basten over “bij voorkeur aantrekkelijk voetbal”….. Wiljan had ingegrepen en de punten kwamen inderdaad binnen. Een overduidelijke karakterzege tegen de Rijnjankers, 1 mooie pot tegen NAC, en 3 schandalig gestolen overwinningen tegen concurrenten Sparta, Willem II en RKC. Om je kapot te schamen. Punten die je als een dief in de nacht heimelijk opbergt en waar je als supporter niet over wil praten. We hadden ze hard nodig maar voetbal om je blind aan te ergeren. Ik ben nu al benieuwd of we op de ranglijst der attractiviteit, die mede bepalend is voor de verdeling van de TV gelden, naar de 18e plaats zijn afgedaald. Alles wat zorgvuldig, gecombineerd met het nodige geluk, was opgezet onder Been, smelt zo snel als een politieke belofte na verkiezingstijd. Zelf ben ik nooit zo’n voorstander van het kortzichtige afbranden  van de beleidsmakers van NEC als het even wat minder gaat. Ik heb het dan ook lang volgehouden. Echter meer dan ooit wordt iedere week het bewijs geleverd dat bij NEC de passant (Mario Been) het succes heeft gemaakt en dus niet het bestuur.
Cruciale blessures, schorsingen, het is allemaal waar. De supporter wil het best snappen. Ik probeer het ook, maar met pijn aan mijn ogen zie ik Radomski van de 100 ballen er 95 terugpassen; snapt niemand voor de camera waarom “we geen 90 minuten lang kunnen knokken”. Zijn Sibum en Zomer ongenadig lang “uit vorm”. Passes over 3 – 5 meter zijn teveel gevraagd, is dat wel vorm of is het kwaliteit?  Voorzetten waar je op kan, en moet, trainen worden in kansrijke positie verknoeid. Kan alleen Sarpong corners nemen als ie zin heeft.
Het is te droevig om naar te kijken. Nijmegen staat bekend om nuilen, maar daar krijg je bij dit spel zelfs de energie niet meer voor. Voeg daaraan toe dat in de afgelopen weken Davids is “vermoord”  door hem alleen nog niet op de plek van Babos uit te proberen. Linksbuiten (al gezien bij Mario dat dat niet werkt) en linksback… Een speler met een tot dusver een constante voldoende wordt daar maximaal onzeker van. Ook de invalbeurt tegen Heerenveen in de 90ste minuut sloeg nergens op. Burgzorg speelt 1 goede pot als rechtsbuiten en verwacht een megacontractverlenging binnen te trekken. Dan moet je eerst leren afmaken in plaats van met de schotkracht van een bosuitje de keeper proberen te verschalken. Kortom, u merkt het, ik ben lichtelijk teleurgesteld en als ik de forums mag geloven sta ik niet alleen.
De realiteit: we zwalken van wedstrijd naar wedstrijd met de hoop van vorig seizoen en de bikkelharde realiteit van nu. Slechts een paar misstapjes en de nacompetitie is een feit. Daarin wil ik  niet tegen de Go Ahead Eagles loten! Nog twee jaar een trainer die de 0 achterin wil houden, maar er voorin in slaagt. Het is pijnlijk maar volgens mij hebben we die extra ring op de Goffert niet nodig.  Ook een manier om de benodigde kosten te besparen. Worden we nog op tijd wakker geschud? Ik ben alvast begonnen. Heren, het is tijd om te evalueren….. mag ik alvast het profiel van de nieuwe bestuursleden maken?
Pingel