Zondag staat er een wedstrijd in de subtop op het programma wanneer FC Utrecht en NEC het om half drie opnemen in Stadion De Galgenwaard. De Nijmegenaren zijn in grootse vorm, maar dat mag van de ploeg van trainer Ron Jans ook gezegd worden.

NEC vergrootte afgelopen weekend de reeks thuisoverwinningen tot zeven. Ook FC Utrecht is in eigen huis bijna onverslaanbaar. De laatste drie wedstrijden in De Galgenwaard werden gewonnen én de afgelopen negen wedstrijden werd er thuis niet verloren. Jans is trots op de vorm in eigen huis. “Ik vind het geweldig om thuis te spelen”, aldus de hoofdtrainer tegenover de clubwebsite. “De band met het publiek en met de ploeg en de staf. Dat is zo positief en dat moeten we zo houden. Ik ben ervan overtuigd dat hier niet veel ploegen gaan winnen en dat is mede te danken aan ons publiek.”

Dat publiek zal zondag op de banken staan voor Mark van der Maarel. De clubicoon kondigde deze week aan, aan het einde van het seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. “Dinsdag had ik met hem een heel mooi gesprek. Ik ben ervan overtuigd dat alleen wanneer Mark zich gaat warmlopen de supporters hem zullen toejuichen. Ik heb de video gezien, dat doet je wel wat. Er zijn nog zo weinig spelers die bij één club blijven. Mark wordt heel veel betrokken bij van allerlei dingen om de club te vertegenwoordigen, dat moeten we zo houden.”

El Karouani

Bij de Domstedelingen staan een aantal oud-NEC’ers onder contract, waaronder Souffian El Karouani. De linksback promoveerde met NEC, maar liet de Nijmegenaren deze zomer achter zich voor een verblijf in de Domstad. ‘Souf’ blikte tegenover RTV Utrecht terug op het eerdere treffen dit seizoen in De Goffert. “Dat was niet onze beste wedstrijd”, stelt de linksachter over de 3-0 nederlaag. “Maar er staat nu een heel ander FC Utrecht.” Ook NEC stond er toen heel anders voor. Toenmalig doelpuntenmakers Dirk Proper, Magnus Mattsson en Bas Dost zullen er alle drie, om verschillende redenen, niet bij zijn. Toch steekt NEC in de beste vorm van het jaar en bereikte het ook de bekerfinale. “Natuurlijk was ik daar graag bij geweest, maar ik ben nog steeds blij met mijn keuze dat ik naar FC Utrecht ben gegaan. Dat is voor mij persoonlijk nog steeds de beste stap geweest. En ik heb er geen spijt van.”

Jasper Cillessen erkende vrijdag op de training dat FC Utrecht onder leiding van Jens Toornstra met veel druk en energie voetbalde. De 34-jarige Toornstra was er tegen Almere City vorige week niet bij. Maar Jans verwacht dat de kans heel groot is dat de middenvelder weer van de partij is. Wel moet de trainer een groot aantal aanvallers missen, waaronder Ole Romeny. Verder zal Jans voornamelijk vasthouden aan dezelfde elf die tegen Almere ook op het veld stonden. “De tijd van veel wijzigen is wel voorbij”, aldus de oefenmeester.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Flamingo, Toornstra, Fraulo; Jensen, Lammers, Boussaid.

Foto: Orange Pictures