Souffian El Karouani werd donderdag opgeroepen voor het nationale elftal van Marokko. Daar was hij zelf natuurlijk erg blij mee. “Ik weet het al wat langer, maar nu is het echt officieel.”

“Ik kreeg een berichtje dat ik gebeld zou worden door de assistent-trainer. Toen hij mij gebeld had is het eigenlijk erg snel gegaan. Ik was in het begin een beetje afwachtend. Ik moest even kijken of het wel echt ging gebeuren. Niet gelijk te enthousiast. Maar ja, toen werd de selectie bekend en ik zit erbij dus dat is mooi. Ik ben gewoon blij. Het is een eer om voor ze te spelen. Ik ben pas 20 jaar en als je op die leeftijd WK-kwalificatiewedstrijden mee mag doen, dan is dat alleen maar mooi en goed voor de ervaring. En in januari is de Afrika Cup dus we gaan het zien”, zegt El Karouani lachend bij ESPN.

Opa

Zijn plek in de selectie van ‘de leeuwen van de Atlas’ was een opsteker voor hem en zijn familie, aangezien zijn opa vorige week zaterdag kwam te overlijden. “Ik heb veel berichtjes gehad en veel mensen hebben mij gebeld. Je weet hoe dat gaat, maar ik ben vooral blij voor de mensen om mij heen. Mijn opa is afgelopen zaterdag overleden en dit is denk ik een mooi gebaar naar hem. Daar doe ik het voor. Voordat hij is overleden heb ik het hem kunnen vertellen. Dat was extra mooi.”

“Ik kon een week na de promotie naar Marokko gaan om daar te zien hoe alles was en om mee te trainen met de onder 21. Toen heb ik het daar met de club over gehad en hadden we besloten dat het beter was voor mij om lekker op vakantie te gaan na zo’n zwaar seizoen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel wedstrijden van Marokko heb gezien tot nu toe. Het is snel gegaan, maar de laatste tijd heb ik wel een beetje gekeken.” Maar of hij Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain) kent? Er komt gelijk een glimlach op het gezicht van de linksback van NEC. “Wat moet ik zeggen, dat is wereldtop. Ik ben heel benieuwd naar het niveau en dan kan ik kijken naar waar ik precies sta.”

Makkelijke keuze

Het Nederlands Elftal was nooit echt een optie voor El Karouani. “Ik ben pas laat in het profvoetbal gerold. Ik denk dat ik daarom niet bij Nederlandse teams heb gezeten, maar ik heb niks vernomen van de Nederlandse bond. Laatst werd de voorselectie van Jong Oranje bekend en daar zat ik niet tussen en toen was het eigenlijk heel makkelijk voor mij.”

“Het moet niet blijven bij deze twee wedstrijden”, zegt ‘Souf’ strijdlustig. “Ik kijk uit naar mijn debuut. De linksback positie is niet onomstreden, dus daar is een kans voor mij. Als ik opgesteld wordt dan gaat de coach zien dat ik op dat niveau mee kan.” Nu gaat de blik eerst weer naar Heracles zondag. “Niet geblesseerd raken, maar dat moet nooit natuurlijk. Heracles is een directe concurrent voor ons en die willen wij verslaan net als PEC Zwolle afgelopen vrijdag. Die drie punten willen we pakken en dan kom ik daarna terug in Nijmegen als international.”

Foto: Rob Koppers