Het uit 1926 stam­mende stadion van RotWeis Ober­hausen straalde gistermiddag voor­al troosteloosheid uit toen Youssef El-Akchaoui met FC Augsburg zijn rentree maakte in de Tweede Bun­desliga. Voor slechts 3.896 toe­schouwers en lege onoverdekte staantribunes achter de doelen, wonnen de bezoekers op hun slof­fen: 0-3. Dat El-Akchaoui, die woensdag pas afscheid had genomen van ie­dereen bij NEC en amper twee keer getraind had met zijn nieuwe ploeggenoten, direct een basis­plaats als linksback had gekregen, was volgens zijn nieuwe trainer Jos Luhukay niet zo verrassend.

"Heel belangrijk, hij spreekt zeer goed Duits", doceerde de Neder­landse coach, die al zeventien jaar in Duitsland werkt. "En ik zocht voor die positie een ervaren verde­diger. Dat is Youssef. Topfit ook. Al­tijd basisspeler geweest bij NEC en terug van een intensief trainings­kamp in Spanje. Toen we hoorden dat hij weg mocht, heb ik niet ge­aarzeld."

Na zijn ontslag in oktober 2008 bij Borussia Mönchengladbach, be­zocht Luhukay vanuit zijn woon­plaats Venlo veel wedstrijden in de Nederlandse eredivisie. "Ben ik vaak bij NEC geweest. Youssef heb ik altijd gevolgd. Een verdediger met een goede opbouw. Hij straalt rust uit. Met Ibrahima Traore vormt hij een perfecte combinatie. Die is pas 21 en heel sterk. Met Youssef achter zich wordt hij al­leen maar beter." Gisteren bracht Luhukay zijn ta­lentvolle linksbuiten pas twintig minuten voor tijd binnen de lij­nen. "Eigen schuld. Hij was van­morgen in het hotel een paar mi­nuten te laat bij het ontbijt. Sa­men met Andrew Sinkala, mijn beste middenvelder. Ze lagen bij el­kaar op de kamer en hadden zich verslapen. Sinkala heeft helemaal niet gespeeld. Sorry hoor, maar in dat soort dingen ben ik duidelijk."

Echt nodig had Luhukay zijn top­duo trouwens niet. Na veertig mi­nuten koesterde Augsburg al een 3-0 voorsprong en moest de thuisclub verder met tien man. Ook met elf had RotWeis Ober­hausen al laten zien waarom het slechts op de zeventiende plaats staat. De tegenstand is op z’n zachts gezegd pover, waardoor de El-Akchaoui verdedigend gezien niet echt getest wordt. De links­back moet in de slotfase pas zijn eerste sliding uit de kast halen en krijgt zodoende alle gelegenheid om aan de bal te laten zien wat hij kan. De Marokkaan strooit met passes, is altijd aanspeelbaar en geeft de assist bij de 2-0.

"Ik ben tevreden", weet Luhukay die met zijn ploeg weer derde staat en uitzicht houdt op promo­tie naar de Bundesliga. "Daar is al­les op gericht bij Augsburg. Bin­nen twee jaar moet het gelukt zijn. We spelen in een nieuw stadion dat plaats biedt aan 30.000 toe­schouwers en kan groeien naar 50.000. Er is veel mogelijk. Ook op financieel gebied. Dat zie je. We huren Youssef. Nando Rafael is ge­komen. De ambities zijn groot." Hoewel hij nog een busreis van acht uur voor zich heeft, is de glim­lach groot op het gezicht van El-Akchaoui. "Ik voel me goed. Doe iedereen in Nijmegen de groe­ten van me." En daar laat hij het bij. Want pra­ten met deze krant wil El-Ak nog steeds niet.
Bron: de Gelderlander