De Gelderse derby beslissen. Voor sommige supporters staat het gelijk aan het zijn van een clubicoon. Iemand die daar over mee kan praten is Youssef El Akchaoui. ForzaNEC ging met de voormalig linksback van NEC, nu 42 jaar, in gesprek over die bewuste dag in 2006.

Aan de andere kant van de lijn wordt opgewekt ingestemd met het verzoek om nog eens terug te blikken op de derby van 22 oktober 2006. Het is speelronde 9 en NEC bevindt zich op plaats 12 van de Eredivisie, op één punt voorsprong op buurman en nummer 14 Vitesse. Kortom, voorafgaand aan deze derby hebben NEC en de bezoekers zicht om zich na de clash in Nijmegen de nummer 1 van Gelderland te mogen noemen.

Derbysfeer

Toenmalig linksback El Akchaoui herinnert het zich als de dag van gister. ”Het leefde hartstikke. Overal in de stad hingen vlaggen. Bij de supporters leefde het, bij de sponsoren, op kantoor. Iedereen in het team wist waar hij aan toe was. De laatste training, vuurwerk man! Als je over derby’s praat dan is dit de grootste, 100%.” De oud-NEC’er, goed voor 106 wedstrijden voor de Nijmegenaren, weet dan ook nog precies hoe de voorbereiding op de wedstrijd verliep.

Onderbroek

”Wij waren ons in de kleedkamer aan het omkleden en het lijstje van wie de corners en vrije trappen moesten gaan nemen werd gemaakt. Toen kwamen we uit bij de penalty’s,” somt de op dat moment nog niets vermoedende linkspoot de voorbereiding op het duel op. ”Ron de Groot vroeg aan Romano Denneboom of hij de penalty’s zou pakken, maar Romano gaf aan dat deze wedstrijd niet te willen. Ook Saïd (Boutahar, red.) bedankte hiervoor vanwege de beladenheid van het duel. Ik stond in mijn onderbroek toen Ron zich omdraaide en vroeg of ik ze wilde nemen, waarop ik ‘ja’ zei. Natuurlijk had ik nooit gedacht dat we er eentje zouden krijgen in de 93e minuut (…)”

Absolute slotfase

En juist dat scenario kwam uit. Lang leek de wedstrijd af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Tot minuut 93. Middenvelder Édgar Barreto combineert met Boutahar, gaat vervolgens een kaats aan met spits Andrzej Niedzielan en dribbelt door tot in het strafschopgebied van Vitesse. En dan. Een tackle van Vitesse-verdediger Siebe Blondelle. De Goffert houdt zijn adem in. Arbiter Roelof Luinge had echter genoeg gezien en wees vrijwel direct naar de stip: penalty NEC. El Ak blikt terug op het moment: ”Terwijl Edgar en Rutger (Worm, red.) al feestvierden keek ik stiekem naar Ron de Groot op de bank. Hij glimlachte en knikte naar me, met een blik van ‘Ja Youssef, je hebt gezegd dat je hem zou nemen!’ Dus ik nam hem en de rest is geschiedenis.”

90 + 3 = El Akchaoui

De verdediger schoot onberispelijk binnen en zorgde daarmee voor een explosie op zowel de tribunes als op het veld. ”Ik weet nog dat iedereen over me heen viel, en het grappige was dat Romano en Saïd dat als eerste deden. De twee die hem juist niet wilde nemen, haha!” El Akchaoui heeft in ieder geval geen spijt gehad van het nemen van de strafschop. Hij werd de held van Nijmegen en het bewuste moment heeft hem zelfs een spandoek opgeleverd dat terug doet denken aan de derby van 2006. De tekst op het spandoek? 90 + 3 = El Akchaoui!

Foto: Rob Koppers