NEC heeft zich gerevancheerd voor de seizoensopener in Amsterdam. In het gelijkopgaande thuisduel tegen PEC Zwolle waren de Nijmegenaren effectiever dan de uitploeg waardoor het de eerste drie punten van het seizoen kon bijschrijven (2-0).

De stoeltjes waren schoon. De Goffert zat zo vol als het maar kon. Het eerste Eredivisie duel van NEC in jaren moest en zal een feestje gaan worden. En zo dachten de spelers er ook over. Al na vijf minuten konden de NEC supporters opspringen van hun stoeltjes. NEC kwam er via rechts snel uit met Jonathan Okita. Linksback Kenneth Paal van PEC Zwolle stond niet in positie en daar werd gebruik van gemaakt. Okita kreeg de bal bij Mikkel Duelund die de bal uiteindelijk met een scherpe pass bij Ali Akman kreeg. De 19-jarige spits mocht van Rogier Meijer in de basis starten en beloonde dat gelijk met een doelpunt. Na de pass van Duelund ging hij een op een met de keeper en met de buitenkant van de rechtervoet schoot hij de bal keurig in de hoek.

Een feestvierende Akman na zijn openingstreffer.

Vervolgens golfde het spel op en neer. Zowel NEC als PEC Zwolle werden echter niet echt gevaarlijk. Ondertussen had middenvelder Mustafa Saymak van de uitploeg het veld al moeten verlaten met een liesblessure. Na een halfuurtje kreeg PEC twee kansjes. Vanuit een moeilijke hoek werd de paal geraakt en gelijk daarna punterde invaller Thomas van den Belt de bal recht op Mattijs Branderhorst af.

De 1-0 stand bleef vanaf minuut vijf dus lang op het scorebord staan tot net voor de rust. Duelund gaf weer een afgemeten balletje op Okita die de bal met zijn snelheid goed mee kon nemen en daarna met links binnen schoot in de verre hoek. Zo was het spel eigenlijk vrij in evenwicht, maar was het NEC dat de kansen kreeg en ook af wist te maken waardoor de Nijmegenaren met een 2-0 voorsprong de rust in gingen.

De tweede helft

Zwolle kwam iets feller uit de rust en eiste iets meer van het balbezit op. Dat duurde echter niet al te lang want in de drieënvijftigste minuut was NEC dichtbij de derde treffer. Een vrije trap van aanvoerder Lasse Schöne kwam op het hoofd van Akman die bijna zijn tweede van de avond mocht noteren. Echter was het Kostas Lamprou die de bal uit de hoek kon tikken.

In de vijfenzestigste minuut was Zwolle met een beetje geluk in de wedstrijd gekomen. Paal kwam door aan de linkerkant. Zijn voorzet was op maat maar Pelle Clement schoot over de bal heen waardoor het gevaar voor de Nijmegenaren geweken was. Kort daarna was Gervane Kastaneer die na een foutje van Souffian El Karouani dicht bij een doelpunt was, maar Branderhorst kon de bal uit de korte hoek tikken. PEC begon steeds meer aan te dringen waardoor de ruimtes achterin bij de Zwollenaren groter en groter werd, maar NEC wist daar geen tot weinig gebruik van te maken.

Vlak voor tijd kwam invaller Ole Romeny nog door de verdediging van de Zwollenaren maar werd hij vastgehouden door Sam Kersten. Die moest met rood het veld verlaten waardoor de uitploeg het duel met tien man eindigde. De daaropvolgende vrije trap van Schöne ging tot teleurstelling van het zingende NEC publiek over het doel heen waardoor de 2-0 op het scorebord bleef staan.

Door de overwinning op concurrent Zwolle pakt NEC de eerste drie punten van het seizoen, hierdoor verlaat de Nijmeegse promovendus de laatste plaats. Volgende week zondag nemen de mannen van trainer Rogier Meijer het in een uitwedstrijd op tegen Heracles Almelo.

Wedstrijdverloop
5′ 1-0, Ali Akman.
42′ 2-0, Jonathan Okita.
88′ Rood, Sam Kersten

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst, Bart van Rooij, Ivan Marquez, Cas Odenthal, Souffian El Karouani, Dirk Proper, Mikkel Duelund (69′ Edgar Barreto), Lasse Schöne, Jonathan Okita (80′ Elayis Tavsan), Ali Akman (80′ Ole Romeny), Jordy Bruijn (62′ Magnus Mattsson).

Opstelling PEC Zwolle: Kostas Lamprou, Mees De Wit, Sam Kersten, Bram van Polen, Kenneth Paal, Rico Strieder (72′ Chardi Mpindi Landu), Mustafa Saymak (19′ Thomas van den Belt), Dean Huiberts (83′ Rav van den Berg), Gervane Kastaneer (72′ Eliano Reijnders), Slobodan Tedic, Pelle Clement.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures