NEC heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. In het Goffertstadion was sc Heerenveen het slachtoffer: 2-1. Dario Dumic en Reagy Ofosu scoorden voor de ploeg van Peter Hyballa, dat zich effectief toonde met snelle aanvallen. De achilleshiel blijven voorlopig de vleugelverdedigers.

De bezoekers uit Friesland gooiden veel aanvallen over de flanken, waar Michael Heinloth en Mikael Dyrestam geposteerd staan. Het vervangen van Todd Kane en Lucas Woudenberg is niet de makkelijkste taak, bleek zaterdag weer. De Zweedse Dyrestam, eigenlijk een centrale verdediger, moet nog wennen op zijn tijdelijke plek. Zolang er geen nieuwe linksback wordt gehaald, moet Hyballa het doen met Dyrestam. Hij doet zijn best, maar staat duidelijk niet op zijn natuurlijke positie. De Duitser Heinloth heeft wat meer ervaring en komt vaak mee naar voren, maar laat achterin nog wel eens een steekje vallen.

Vleugelflitsers
Bij NEC is het aanvallend is het nog niet overtuigend, maar wel hoopgevend bij. Het snelle aanvalstrio Owusu-Mayi-Ofosu liet duidelijk zien dat het de wil heeft om te winnen. Het is nog geen geoliede machine, maar ze spelen ook pas een paar duels samen. Na vijf minuten stuurde Owusu-Abeyie na een sprintje spits Mayi weg. De snelle aanvaller kreeg de bal echter niet onder controle door paraat verdedigend optreden van Joost van Aken. Tien minuten later kon Ofosu op Mulder af na een pass van Quincy. Verdediger Lucas Bijker was scherp, maar kon niet voorkomen dat Ofosu Mulder testte. Zo deelde NEC al vroeg in het duel wat speldenprikjes uit. Aan de andere kant zorgde Heerenveen af en toe voor gevaar, maar doelman Joris Delle hoefde nog niet veel te doen. De Friezen waren wel naar Nijmegen gekomen om te voetballen, waar NEC zich vooral op de counter richtte.

Wedstrijdverloop
32’ 1-0: Dumic.
36’ 1-1: Van Amersfoort.
58’ 2-1: Ofosu.

Opstelling NEC: Delle; Heinloth, Dumic, Golla, Dyrestam; Bikel, Breinburg, Von Haacke (82’ Rayhi); Ofosu, Mayi, Owusu-Abeyie (79’ Buwalda).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Marzo, St. Juste, Van Aken, Bijker; Van Amersfoort (77’ Thern), Schaars, Namli (73’ Veerman); Slagveer (66’ Larsson), Reza, Zeneli.

Foto: Rob Koppers