NEC heeft de eerste ronde van de play-offs weten te winnen. Almere City had de bal, maar NEC ging er veel beter mee om. Waar de Nijmegenaren vaak juist niet effectief genoeg waren tijdens het reguliere seizoen was daar vandaag niks van te merken (0-4).

Bij NEC keerde Cas Odenthal terug in de basis. Dit zou ten koste zijn gegaan van Terry Lartey Sanniez, ware het niet dat Elayis Tavsan in de warming-up moest afhaken. Hierdoor stonden zowel Odenthal en Sanniez achterin en mocht Édgar Barreto een linie doorschuiven.

De eerste vijfentwintig minuten brachten al meer spektakel dan de laatste paar wedstrijden van NEC bij elkaar. Almere dacht de scoren te openen via Thomas Verheydt, maar in de play-offs is er sprake van VAR, waardoor er een handsbal van Ryan Koolwijk afgekeurd werd. Diezelfde Koolwijk scoorde daarna bijna zelf met een fantastische vrije trap. Mattijs Branderhorst kon de bal echter nog met zijn vingertoppen raken en ging de bal via de paal naast.

Penalty

Even later was het NEC met dé kans op de openingstreffer. Er werd al geappelleerd voor een handsbal na een volley van Javier Vet, maar de penalty kwam er uiteindelijk omdat diezelfde Vet nog geen tien seconden later naar het gras werd getrokken. Jordy Bruijn ging achter de bal staan, maar schoot slapjes in waardoor keeper Michael Woud kon redden.

In de tien minuten daarna zakte NEC in, maar wist het wel te scoren. Een vrije trap van NEC op de eigen helft werd snel genomen. Rechtsback Steve Tunga van Almere wilde de bal wegschoppen, maar deed precies het tegenover gestelde. Hij tikte de bal aan waardoor hij Jonathan Okita lanceerde richting het doel van de thuisploeg. Hij maakte geen fout en zette NEC daarmee op voorsprong.

Niet veel later zette Okita NEC bijna op 0-2. Een afvallende corner werd door hem gevolleerd, maar doelman Woud wist te redden. Kort daarna kreeg Bruijn een tweede kans. Verheydt maakte een overtreding op Rens van Eijden in het strafschopgebied en scheidsrechter Kevin Blom wees voor de tweede keer naar de stip. Ditmaal bleef de middenvelder wel koel en schoof hij de bal rustig binnen. Branderhorst moest nog wel een keer goed redden in de eerste helft bij een vrije trap en dit deed hij dan ook. Almere had de eerste helft veelal de controle en vooral ook de bal (NEC had in de eerste helft maar 27,4% balbezit), maar het was dus NEC dat met 0-2 de rust in ging.

De tweede helft

Almere City ging in de tweede helft waar het in de eerste helft ook al mee bezig was. De thuisploeg behield de controle en zette NEC onder druk. Toch gaven de Nijmegenaren vrijwel niks weg. Het meerendeel van de aanvallen van Almere gingen door de lucht richting spits Verheydt, maar vaak zat Branderhorst daar goed tussen. Net zoals in de eerste helft was het de effectiviteit van NEC dat de doorslag gaf. Doelman Woud stompt de bal slecht weg waardoor het al spannend werd voor de goal. Daarna viel de bal voor Odenthal die een goede voorzet gaf op Vet. Hij tikte de bal onder de keeper door waardoor NEC met nog twintig minuten op een 0-3 voorsprong kwam.

Michael Woud ging daarna nogmaals in de fout. Een voorzet op Janga werd door hem weggeslagen, maar wel recht in de voeten van Okita. Hij pakte het cadeautje van de doelman uit en schoof de bal op leeg doel binnen. Hierdoor werd de marge zo groot dat het voor de Nijmegenaren niet meer kon misgaan.

In de volgende ronde van de play-offs mag NEC het gaan opnemen tegen Roda JC. Zij wisten te stunten door De Graafschap met 2-3 te verslaan.

Wedstrijdverloop:
36′ 0-1, Okita
40′ 0-2 Bruijn
70′ 0-3, Vet
76′ 0-4, Okita

Opstelling Almere City: Michael Woud, Steven Tunga (46′ Faris Hammouti), Daniel Breedijk, Damon Mirani, Frederik Helstrup, Tim Receveur (73′ Xian Emmers), Ryan Koolwijk (86′ Mees Kaandorp), Jorrit Smeets, Ilias Alhaft (73′ Radino Balker), Thomas Verheydt, John Yeboah (52′ Oussama Bouyaghlafen).

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst, Bart van Rooij, Rens van Eijden, Cas Odenthal, Terry Lartey Sanniez, Souffian El Karouani, Javier Vet (85′ Matthias de Wolf), Édgar Barreto, Jordy Bruijn, Jonathan Okita (88′ Terell Ondaan), Rangelo Janga (88′ Thomas Beekman).

Foto: Orange Pictures