In de extra lange oudejaarsspecial van de Jarda Podcast belicht Voetbal International-datajournalist Bart Frouws diverse opvallende statistieken uit de eerste seizoenshelft. Zo lijkt het voor Magnus Mattsson nagenoeg onmogelijk om zijn huidige vorm vast te houden, terwijl Philippe Sandler zich langzaamaan begint te ontpoppen tot ‘de Virgil van Dijk van NEC.’
Om maar direct met laatstgenoemde te beginnen. De 26-jarige mandekker is dit seizoen de veldspeler met de meeste speelminuten zonder voorbij gedribbeld te zijn. Een statistiek die internationaal gezien maar voor een enkeling is weggelegd, waaronder voor Liverpool-aanvoerder Virgil van Dijk dus. Het duurde 65 duels voordat de aanvoerder van Oranje voorbij gedribbeld werd bij Liverpool. Wat de statistiek van Sandler in Nijmegen nog imposanter maakt is het gegeven dat er geen enkel team in de Eredivisie vaker voorbij gedribbeld is dan NEC, en dat dus ondanks de onpasseerbare Sandler.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dat Sandler de absolute ster van de Nijmeegse defensie is wordt nog duidelijker wanneer men kijkt naar het aantal tegendoelpunten dat de Nijmegenaren te verwerken kregen, en dan vooral in relatie tot de speelminuten van Sandler hierbij. In iets meer dan 600 minuten voetbal met de mandekker binnen de lijnen moest er namelijk vijfmaal gevist worden. In vergelijking, in de ruim 800 minuten zonder de rechtspoot incasseerden de Nijmegenaren 23 doelpunten.
Absurde cijfers voor Mattsson
Een andere speler die dit seizoen veel lof toegedicht krijgt van het Nijmeegse publiek is clubtopscoorder Magnus Mattsson. Met negen doelpunten en vier assists is de Deen van onschatbare waarde voor de Nijmegenaren en heeft niemand het in de Keizerstad nog over Oussama Tannane. Hoewel ‘Ti Ta Tannane’ vorig seizoen veel meer balcontacten en passes had, voornamelijk doordat hij het spel volledig naar zich toetrok en ballen vaak achterin kwam ophalen, verbleken de cijfers van de Marokkaanse spelmaker bij die van Mattsson.
Hierbij moet aangetekend worden dat Mattsson drie doelpunten meer maakte dan er op basis van expected goals, dat is het aantal verwachte doelpunten aan de hand van de kwaliteit van de kansen, verwacht kon worden. Dergelijke verschillen duiden vaak op een trend die niet eeuwig vol te houden is. Frouws noemt de cijfers van de Deen dan ook ‘absurd’ en vraagt zich hardop af of de Deen deze lijn door kan zetten in de tweede seizoenshelft. Misschien is deze winter dan ook wel het ideale moment voor een verkoop van de tot deze zomer door menigeen verguisde aanvallende middenvelder?
Tekst gaat verder onder de post.
Proper boekt progressie
Een derde en laatste speler die dit seizoen opvallende statistieken laat zien is middenvelder Dirk Proper. De 1,67 meter lange middenvelder heeft namelijk meer intercepties dan afgelopen seizoen. Frouws: “Dit laat zien dat hij (Proper, red.) het spel beter leest, beter ziet waar hij in kan grijpen, hij de passes van de tegenstander beter doorziet en dat hij simpelweg meer gewend is aan het niveau van de Eredivisie.”
Bovendien heeft Proper zijn aantal overtredingen ten opzichte van vorig jaar weten te halveren, waarbij zijn winstpercentage van onderlinge duels wel ongeveer even hoog is gebleven. Proper wint ongeveer de helft van zijn persoonlijke duels. Ondanks zijn progressie en het vijf á zes meter verder naar voren spelen laat Proper aanvallend gezien niet per definitie meer zien dan vorig jaar. Frouws geeft aan dat het goed mogelijk is dat dat komt doordat NEC überhaupt niet veel creëert.
Daarnaast is Proper een van de kilometervreters van 2023 geworden, zo plaatst ESPN. Maar twee Eredivisiespelers maakten meer kilometers dit jaar dan de middenvelder van NEC. Proper liep uiteindelijk 391,1 kilometer, waarmee hij alleen Joshua Kitolano (404,2 kilometer) en Mats Deijl (418,6 kilometer) boven zich moest dulden.
Tekst gaat verder onder de post.
De statistiek van Proper is te zien op de vierde slide van bovenstaand Instagram-bericht.
Slotfase
En die laatste statistiek, het niet veel creëren, zou in principe geen ramp moeten zijn als je als ploeg zijnde ook weinig tegendoelpunten incasseert. Ware het niet dat deze vlieger voor NEC niet op gaat. In zestien wedstrijden kreeg de ploeg al 28 doelpunten tegen. En wat deze statistiek extra interessant maakt is de timing van deze doelpunten. Zo kreeg NEC liefst elf doelpunten tegen in het laatste kwartier. Een aantal waar alleen gedeeld hekkensluiter FC Volendam er meer van heeft.
Tot slot nog een bijzondere andere statistiek. Zouden de wedstrijden in de Eredivisie 60 minuten duren, dan zou NEC op basis daarvan op plek 4 (!) staan. Duren ze een kwartiertje langer, dan staat NEC zesde. Kijken we naar de volle 90 minuten (inclusief blessuretijd), dan staat NEC op de huidige achtste plek. Het is voor de ploeg van Rogier Meijer dan ook niet te hopen dat de trend van toegenomen blessuretijd zich voort gaat zetten of er moet flink op conditie getraind gaan worden op het trainingskamp in Spanje.
Luister hier naar de nieuwste editie van de Jarda Podcast met Bart Frouws!
Foto’s: Rob Koppers & Orange Pictures