Het plan werd al snel afgeschoten omdat er weinig draagvlak voor zou zijn, maar clubs uit de Eerste Divisie laten nu toch uitzoeken wat een Eredivisie met twintig clubs betekent voor het tweede niveau van het land. In dat scenario zouden RKC Waalwijk en ADO Den Haag niet degraderen, maar SC Cambuur en De Graafschap wel promoveren.

De clubs uit de Eerste Divisie hebben deze week tijdens een call unaniem besloten dat directeur Marc Boele mag onderzoeken wat dit scenario voor gevolgen zou hebben. Eerder liet de KNVB nog weten dat het programma voor de Eredivisie-clubs daardoor te druk zou worden, dat gemeenten het plan niet zagen zitten en er vanuit de Eerste Divisie geen draagvlak zou zijn. Dat laatste is dus niet helemaal waar, melden Voetbal International en De Telegraaf.

Als er een Eredivisie met twintig clubs komt, blijft er een uitgeklede Eerste Divisie over met veertien bvo’s en vier Jong-teams. De clubs uit de Eerste Divisie zouden dan een financiële compensatie willen. Aan de andere kant zien veel clubs dan meer kansen om zelf te promoveren naar de Eredivisie. Op het hoogste niveau zou dan een versterkte degradatieregeling komen, bijvoorbeeld met vier degradanten en twee promovendi.

Wat vind jij van het plan van een Eredivisie met 20 clubs en een Eerste Divisie met 18 clubs?

Foto: Rob Koppers