Het is vandaag precies één jaar geleden dat Carlos Aalbers als opvolger van Ted van Leeuwen werd gepresenteerd als nieuwe technisch directeur van NEC. Een kleine terugblik op het eerste jaar van Aalbers.

De nieuwe technisch directeur werd dus op 16 november gepresenteerd. Hij krijgt een aantal opdrachten mee, waar zijn voorganger in mindere mate aan voldeed. Zo moest het verlengen van spelers in een eerder stadium plaatsvinden, meer waarde op het veld gecreëerd worden en moest er meer aandacht aan de jeugdafdeling worden besteed. Met iets meer dan anderhalve maand tot de eerste transferwindow, die op 1 januari van start zou gaan, is het afwachten in hoeverre Aalbers dan al met een gerichte versterking kan komen.

De eerste daad van Aalbers is er meteen een die op zijn belangrijkste checklist stond: het op tijd verlengen van contracten. Aanvoerder Lasse Schöne is één van de grote vijf spelers waarvan men hoopt dat het contract verlengd gaat worden. Dat gebeurt op het trainingskamp in Spanje. De vier andere bepalende spelers zijn Dirk Proper, Bart van Rooij, Souffian El Karouani en Ivan Márquez. Maar voordat het eventuele nieuws van contractverlengingen naar buiten komt, mag Aalbers zijn eerste officiële versterking aankondigen. Anthony Musaba moet voor diepgang in de aanval van NEC gaan zorgen en komt op huurbasis over van AS Monaco.

Contractverlengingen

Ook Proper besluit uiteindelijk om zijn contract bij NEC te verlengen. Daarmee legt Aalbers de speler met in potentie de grootste transferwaarde van NEC voor een langere tijd vast. In de laatste weken van de winterwindow hoopt men op nog extra versterkingen, maar die blijven uit. Daarna gaat de focus van Aalbers op het verlengen van de contracten. Uiteindelijk kan hij Van Rooij nog verleiden tot een langer verblijf. El Karouani en Márquez vertrekken transfervrij.

Daarna staat in de zomer een helse uitdaging te wachten voor de technisch directeur. Er vertrekken in de zomer zestien! spelers bij NEC. De belangrijkste van die vertrokken spelers is Ibrahim Cissoko. De buitenspeler, die voornamelijk als roulatiespeler werd gebruikt, wordt voor een monsterbedrag verkocht aan Toulouse. Voordat Cissoko vertrekt, is zijn opvolger al binnen. NEC versterkte zich namelijk eerder al als eerste met Sontje Hansen. Het voormalig toptalent kwam transfervrij over van Ajax. Niet veel later wordt ook aanwinst twee gepresenteerd. Mees Hoedemakers moet de ouder wordende Schöne op den duur vervangen. Opvallend is dat beide spelers tekenen tot 2027. Ook één van de punten voor Aalbers is het langer vastleggen van spelers, zodat er waarde gecreëerd kan worden. Dat lijkt met deze spelers in ieder geval gelukt.

Japanners

In de transferzomer verrast Aalbers een aantal keer. Hij haalt oude bekende Bram Nuytinck terug naar Nijmegen, maar versterkt de selectie ook met twee Japanners. Koki Ogawa moet de doelpunten maken voor NEC en Kodai Sano is een talent voor de toekomst. Daarnaast vult hij de selectie aan met een heel aantal andere spelers. Wel moet hij het vertrek van Oussama Tannane opvangen, die besluit gebruik te maken van een clausule in zijn contract en in Qatar gaat voetballen. Daarvoor moet Rober González in de plaats komen, maar uiteindelijk blijkt de nieuwe Tannane gewoon al in de selectie te zitten. Magnus Mattsson, die eerder als linksbuiten werd gebruikt, floreert dit seizoen inmiddels als nieuwe nummer tien.

Of Aalbers uiteindelijk een goede selectie heeft samengesteld, kan pas gezegd worden na 34 speelrondes. Wat wel een feit is, is dat de selectie soms smal oogt en opgevuld moet worden met academiespelers die er niet altijd klaar voor zijn. Wie weet schuilt juist echter daar nog wel die ene parel.

Foto: Rob Koppers