In de media worden de eindejaarslijstjes alweer opgemaakt. Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar in hoog tempo af. In Nijmegen mogen we ook niet klagen. De fantastische wedstrijden in en tegen Hamburg zal niemand vergeten, ondanks het resultaat. Niemand op tv die het daarover heeft. Barack Obama domineerde het nieuws in de beginmaanden van 2009. Vervolgens werd de economische crisis almaar erger, AZ vierde het eerste kampioenschap in ruim 25 jaar en een heuse aanslag op het Koninklijk Huis domineren de lijstjes van de analytici. Op sportgebied zal men ook memoreren aan de Nederlandse Vuelta start in Assen, het wereldrecord van Usain Bolt en de plaatsing van het Nederlands Elftal voor het wereldkampioenschap aankomende zomer.
Nijmegen maakt zich inmiddels op voor het volgende grote sportieve hoogtepunt dit jaar. Na een teleurstellende rumoerige seizoensstart, wat uiteindelijk resulteerde in het opstappen van Dwight Lodeweges, begon er een zware reeks voor ons NEC. Het resultaat na precies een halve competitie is een hele matige 17e plek. Het hoogtepunt wat aanstaande zondag op het programma staat is evenzeer in potentie geweldig als dat het noodzakelijk is.
Maar wat kan er eigenlijk misgaan? Onze Nijmeegse helden zijn minimaal tien keer beter, sneller, sterker, feller, slimmer en fanatieker dan de Arnhemse tegenstrever. Dat hopen we althans. Nee, dat weten we. Kijk alleen al naar de personificatie van alle geel-zwarten. Nicky Hofs is een klein, dom en lelijk ventje en ziet er eigenlijk uit als al zijn Arnhemse stadsgenoten. Afgelopen september was hij veruit de slechtste speler van het veld en toch durfde hij het Rens van Eijden op weg naar de kleedkamer nog wat niet zo hele snuggere opmerkingen toe te voegen over het spelniveau van de basisspeler van Jong Oranje. Nicky Hofs was vroeger op de basisschool dat zielige jongetje wat gepest werd om zijn rare haren, die lelijke glimlach en om zijn varkensneusje. En dan was hij ook nog zo’n klein opdondertje! Het is dat kleine Nicky nog een beetje tegen een bal kon trappen, anders werd hij steevast als laatste gekozen bij gym.
Diezelfde zielige, kleine, lelijke Nicky is dé held van Arnhem-Zuid. Volksjongen uit Klarendal, waar iedereen (om het fan zijn beter te uiten) ook nog op hem lijkt! Een andere Arnhemse held is vreemdgenoeg een Nijmegenaar van geboorte. Piet Velthuizen heeft echter veel eigenschappen die Hofs ook bezit. Hou de foto’s maar naast elkaar en u begrijpt wat ik bedoel. Bij gebrek aan beter derde keeper van Oranje, veelal dankzij zijn uitstekende reflexen. Waar ik mij bij Velthuizen nog het meest aan stoor is dat iedere stap die hij doet lijkt op een reflex. Constant lijkt hij uit zijn vel te springen, foeterend op één van zijn verdedigers. Want aan Piet ligt het nooit, ook niet als hij wildspringt en zelfs achter de doellijn valt zodat hij te laat is voor weer een rebound. Maar Piet heeft dan ook het geluk dat hij dan nog altijd Frank van der Struijk voor zich heeft.
Want dat is misschien nog wel het grootste kneusje in het geel-zwart. De afgelopen maanden kwam hij alleen in beeld na weer een fout. Hoofd tussen de schouders geplant, schouders opgetrokken en weer een tirade aanhoren. Zo ging het vroeger al. Vader, waarschijnlijk een autoritaire politieman of militiar, kwam thuis en zag dat er niet schoongemaakt was, het eten stond nog niet op tafel en de hond was ook nog niet uitgelaten. Wie de schuld kreeg raadt u al! Kleine Frank, drie jaar oud nog maar was overal schuldig aan. Een rol die hij nu nog met verve speelt. Als Joop van den Ende op zoek gaat naar iemand die ongeluk aantrekt voor één van zijn theaterproducties valt steevast de naam van Van Der Struijk. Zoals Leonardo Di Caprio geknipt was voor Titanic, Daniel Radcliffe perfect paste op Harry Potter; zo is Van Der Struijk het ideale kneusje.
En wat zetten wij daar tegenover? Stuk voor stuk stoere kerels, opgegroeid met boerenkool en rookworst. Op school nooit de slimste maar zeker wel de meest populaire jongen van de klas waar je het niet graag mee aan de stok krijgt. Want de Nicky’s en de Frank’s groeiden mede uit tot pispaaltje omdat die stoere grote jongens (noem ze Björn, Ramon, Rens of Lorenzo) toch iets moesten hebben om te pesten. En dat is precies wat er zondag gaat gebeuren, net als vroeger. Hofs wordt door ruim 12.000 mensen uitgelachen en nagewezen na weer een uitglijder op de ijsbaan die de Goffert zondag is. En dan Van Der Struijk: uitglijden voor hem is niet genoeg. Uitglijden en dan ook nog die bal achter die tierende Piet schieten. Sommige dingen weet je vantevoren, ook al hopen de Frank’s en de Nicky’s anders. Die drie punten blijven dan ook gewoon in Nijmegen. Want, net als dat een dubbeltje nooit een kwartje wordt; zo wordt een kneusje nooit een stoere kerel.