Na de degradatie zal NEC een vergelijkbaar pad moeten bewandelen als in het seizoen 2014/15, toen NEC met spelers die de Jupiler League goed kenden, zoals Gregor Breinburg, Tom Daemen en Sjoerd Ars, na een jaar weer een rechtstreekse terugkeer naar de Eredivisie kon afdwingen. Wie kunnen in het aankomende seizoen deze rollen op zich gaan nemen?

1. Piotr Parzyszek
De samenwerking met De Graafschap heeft NEC al eerder nuttige spelers opgeleverd. Denk aan Breinburg, Lasse Schöne en Jhon van Beukering. Met Piotr Parzyszek kan die lijst uitgebreid worden. De Poolse Nederlander, die in zijn jeugd een jaar bij Vitesse speelde, kwam afgelopen seizoen tot 25 goals. Toch was het seizoen van de Superboeren met een twaalfde plek beschouwd worden als verloren. Daarom zoekt Parzyszek het met een aflopend contract graag hogerop. Laat scoren nou juist een probleem zijn geweest voor NEC afgelopen seizoen. Met de spits kan dit probleem in één keer zijn opgelost.

2. Rick ten Voorde
Nou is NEC ongetwijfeld niet de enige geïnteresseerde voor Parzyszek. Daarom is een wat minder begeerde spits misschien eenvoudiger naar Nijmegen te lokken. Rick ten Voorde scoorde in de afgelopen twee seizoenen 19 goals voor laagvliegers FC Emmen en Almere City en zou met de juiste aanvoer wellicht de nieuwe topschutter kunnen worden voor NEC, die tussen 2009 en 2013 ook al onder contract stond bij NEC.

3. Kevin van Kippersluis
Ook Kevin van Kippersluis is eveneens een interessante transfervrije aanvallende kracht. De linksbuiten alias aanvallende middenvelder kwam vorig seizoen tot dertien doelpunten en gaat desondanks transfervrij de deur uit bij FC Volendam. Doordat de toekomst van Mohamed Rayhi, Reagy Ofosu en Arnaut Groeneveld nog onzeker is, kan Van Kippersluis een welkome versterking zijn voor NEC. 

4. Bryan Smeets
Voor de NEC’ers met een zwak voor Ajax kan dit voorstel in het verkeerde keelgat terechtkomen. Bryan Smeets hield Ajax twee seizoenen geleden van het kampioenschap af en is nu transfervrij. De 24-jarige middenvelder van de Graafschap, die in zijn laatste jaar aanvoerder was, kan een goede vervanger zijn van Breinburg, die zo goed als zeker vertrekt. 

5. Kenny Anderson
Kenny Anderson speelde van 2012 tot 2015 bij RKC Waalwijk, waar hij een transfer naar het Schotse Heart of Midlothian verdiende. Daar kwam hij niet uit de verf, waarna hij terugkeerde naar RKC. Daar kwam hij dit seizoen tot zeven doelpunten. Hij kan op het middenveld de nieuwe offensieve speler worden, wanneer Ferdi Kadioglu zou vertrekken.

6. Nathaniel Will
Een oude bekende in de Goffert en tevens de derde op deze lijst die afgelopen seizoen uitkwam voor De Graafschap. Nathaniel Will speelde van 2010 tot 2013 naar NEC en kwam daarna vier seizoenen uit in Doetinchem. De voormalig jeugexponent van Ajax was een vaste waarde dit seizoen en kan in Nijmegen de concurrentie aangaan met Michael Heinloth, die op dit moment de enige rechtsback uit de selectie is.

7. Paul Kok
Volgens kenners één van de meest talentvolle linksbacks van de Jupiler League is deze zomer transfervrij. Hoewel Paul Kok een optie had voor nog een jaar, is die optie nog niet gelicht. Dit kan daarom interessant zijn voor NEC. De linksbackpositie was vorig jaar het zorgenkindje van NEC, met André Fomitschow en Lorenzo Burnet die allebei niet helemaal aan de verwachtingen voldeden. Beide zijn nu weg, waardoor de 22-jarige Kok voor NEC ideaal kan zijn.

8. Tim Siekman
Tim Siekman maakte in de dubbele ontmoeting van NEC met FC Emmen een prima indruk. Hij heeft inmiddels bijna 150 wedstrijden in de benen voor FC Emmen en is wellicht toe aan een nieuwe uitdaging. De centrale verdediger kan naast Robin Buwalda het nieuwe centrale duo vormen bij het verwachtte vertrek van Dumic en Golla. 

9. Ricky van Haaren
Ricky van Haaren was ooit een groot talent van Feyenoord en kwam ook namens VVV Venlo, ADO Den Haag en Dordrecht uit in de Eredivisie. Dit seizoen liet hij zijn contract bij Dordrecht ontbinden, om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Dat heeft hij nog niet gevonden, maar wellicht is directe promotie afdwingen met NEC een queeste die hij wil accepteren.

10. Jan Lammers
"Ik hoop dat ik nu een mooie club ga vinden, waar ik een jaar lang alles ga spelen en belangrijk kan zijn. Daarna kan ik me in de kijker spelen bij de Eredivisie." Die doelstelling sprak Jan Lammers van De Graafschap deze week uit. Dan klinkt een jaar in de top van de Jupiler League meespelen bij NEC misschien als muziek in de oren voor de talentvolle 22-jarige centrale verdediger. 

11. Harm Zeinstra
Het vertrek van Joris Delle lijkt niet tegen te houden. Veel supporters roepen om Joshua Smits als eerste doelman en Marco van Duin en Maarten Paes als reserves. Deze twee keepers lijken echter (nog) niet geschikt als volwaardige Jupiler League-doelman. Harm Zeinstra heeft zich afgelopen zomer bewezen van SC Cambuur door minder dan een goal per wedstrijd tegen te laten en de helft van zijn penalty’s te stoppen. De Fries kan de concurrentiestrijd aangaan met Smits. 

 

Wie gaan er allemaal weg deze zomer? Wie moeten er bijkomen? Laat het achter in de reacties!