In het duel met Roda JC pakte NEC op knappe wijze drie punten. Met Anass Achahbar hebben de Nijmegenaren een creatieve speler met scorend vermogen op het middenveld staan. In de wedstrijd tegen de Limburgers zwerft de 24-jarige Hagenaar over het veld en zet alle aanvallende spelers van zijn ploeg aan het werk. Hij speelt nog niet foutloos, maar met zijn spel en scorend vermogen heeft Achahbar de potentie om de belangrijkste speler van NEC te worden.

Achahbar, die deze voetbaljaargang voor het tweede seizoen voor NEC uitkomt, scoort voor de vierde wedstrijd op rij en is daarmee zeer belangrijk voor zijn ploeg. Met zijn spel kan hij wedstrijden bepalen, zowel positief als negatief. Hij is geen spin in het web. De aanvallende middenvelder verdedigt slecht mee, bij balverlies sjokt hij op zijn gemak terug tot de middenlijn. Maar als NEC de bal weer heeft, rent hij van links naar rechts, duikt hij de vrijkomende gaten in.

Met de bal aan de voet is hij niet zelfzuchtig. Hij heeft een goede controle en hij zoekt de combinatie op met een van zijn medespelers. Met zijn scorend vermogen is hij nadrukkelijk aanwezig in elke wedstrijd, maar zijn effectiviteit in zijn acties moet omhoog. Hij wil nog vaak te veel in een solo en te veel creatieve passen komen nog niet aan. De kwaliteit is er, nu is het zaak om keer op keer te kunnen floreren in de NEC-aanval.

Tegen Roda komt NEC vroeg op achterstand en na 25 minuten pakken de Nijmegenaren de draad pas op. Achahbar komt nu ook meer in de wedstrijd. De creatieve aanvallende middenvelder zwerft over het veld en wisselt veel van positie met Brahim Darri en Jonathan Okita. De nummer 10 van NEC zoekt vaak de combinatie op en met de bal aan de voet is hij erg moeilijk af te stoppen. Na bijna een half uur spelen leidt dat uiteindelijk ook tot de gelijkmaker. Na een goede korte pass van Sven Braken, die een combinatie op lijkt te zoeken met Achahbar, draait de laatstgenoemde open. Met een ‘no-look pass’ bedient hij de opkomende Okita op rechts, die de bal beheerst langs drie verdedigers én de keeper schiet.

Roda profiteert na dik tien minuten van de zoveelste slecht uitgespeelde aanval van NEC. Engels geeft deze keer een assist, hij biedt Paulissen een niet te missen kans: 2-1. Na een grote kans voor Engels, die de bal op de lat lobt, brengt Sven Braken zijn ploeg op gelijke hoogte. Na een diepe bal van achteruit in de 76e minuut sprint de spits op doelman Tom Muyters af, waar hij koelbloedig afmaakt. Niet veel later wordt aanvaller Okita naar de grond gewerkt en krijgt NEC de kans om de wedstrijd vanaf de stip naar zich toe te trekken. Achahbar, die vooral in de eerste helft het aanvallende spel van NEC bepaalde, schiet de penalty hard binnen. Na 83 minuten spelen wordt hij, onder luid applaus van de NEC-aanhang gewisseld voor Mart Dijkstra.

Lees ook de reactie van Achahbar na Roda JC-NEC

Foto: Rob Koppers