Supporterscollectief Nederland heeft de clubs in de Eredivisie en Eerste Divisie opgeroepen om de uniforme kaartprijzen voor uitvakken te behouden en niet te veel te laten stijgen. De aanleiding is een voorstel van de clubs om de huidige vaste prijs van 15 euro in de Eredivisie te laten vervallen, waardoor de kaartprijs in veel gevallen van 9 naar gemiddeld 15 tot 20 euro zal stijgen. SV NEC heeft al bij de directie aangedrongen om tegen dit voorstel te stemmen en heeft aangegeven zich binnen de Eredivisie hard te maken voor een betere uniforme kaartprijs.

Het Supporterscollectief Nederland stelt voor om de kaartprijs te indexeren op basis van de inflatie. Hierdoor zou een kaartje 18 euro kosten en 11 euro bij vervoersbeperkingen. Ze benadrukken dat het behoud van uniforme kaartprijzen belangrijk is om te voorkomen dat de hoogste prijs de norm wordt en er een lappendeken van verschillende tarieven ontstaat.

Het afschaffen van de korting bij reisbeperkingen is volgens het collectief een slecht signaal, omdat dit de prikkel wegneemt om de ontvangst voor supporters te verbeteren. Momenteel geldt voor 91% van de wedstrijden in de Eredivisie een vervoersbeperking, waardoor de prijs voor de meeste uitwedstrijden zou verdubbelen van 9 naar 15 tot 20 euro. Dit is een te sterke stijging en kan ervoor zorgen dat supporters afhaken.

Populaire uitwedstrijden

NEC heeft zich binnen de Eredivisie in de kijken gespeeld met het hoge aantal uitsuporters. Gemiddeld gingen er 715 Nijmeegse fans mee naar uitwedstrijden, waarmee NEC na Ajax en Feyenoord de meeste uitsupporters meenam. De bezettingsgraad van de NEC-supporters bedroeg 93,3%, wat goed is voor een vijfde plek.

Een zorgwekkende ontwikkeling voor supporters is dat het steeds moeilijker wordt om met vrij vervoer naar stadions te komen. Bij bijna een derde van de wedstrijden was er een verplichte buscombi.

“Toen wij via Supporterscollectief Nederland vernamen over de stijgende kaartprijzen, heb ik gelijk met algemeen directeur Wilco (van Schaik, red.) contact gezocht. Hij reageerde snel en heeft andere directeuren benaderd om niet met de plannen mee te gaan en lagere prijzen te hanteren”, zegt Jeroen Rengers, de voorzitter van de supportersvereniging van NEC.

Supporterscollectief Nederland

Het Supporterscollectief Nederland benadrukt dat de huidige regeling een stimulans is voor uitsupporters en leidt tot vollere en sfeervollere stadions. Het aantal uitsupporters bereikte afgelopen seizoen een record met gemiddeld 503 uitsupporters per wedstrijd in de Eredivisie, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 374 in 2018.

Tot slot wijst het collectief op de noodzaak van betere faciliteiten voor uitvakken en stelt voor om kortingen te geven voor uitvakken met slechte voorzieningen zoals beperkt zicht. Ze vragen om een gesprek met de clubs om tot een goede oplossing te komen, zodat de nieuwe prijzen met ingang van het komende seizoen kunnen worden ingevoerd. Met deze oproep hoopt Supporterscollectief Nederland dat de trend van betaalbare en volle uitvakken zich voortzet, wat zowel de clubs als de supporters ten goede komt.

Foto: Orange Pictures