NEC heeft maandagavond gedaan wat het moest doen. Op bezoek bij laagvlieger Excelsior werden er drie punten gepakt door de Nijmegenaren (0-3). Twee goals van Tjaronn Chery en eentje van Rober González waren genoeg voor een matig NEC, dat hierdoor de druk op Ajax houdt in de strijd om de vijfde plek.

Rogier Meijer koos voor een aantal andere namen ten opzichte van de 0-3 nederlaag tegen AZ. Sylla Sow stond ten koste van Koki Ogawa in de punt van de aanval, terwijl Jasper Cillessen (ziek) en Philippe Sandler (geblesseerd) ontbraken bij de Nijmegenaren. Robin Roefs verdedigde daardoor het doel en Mathias Ross stond naast aanvoerder Bram Nuytinck centraal achterin geposteerd.

Vanaf het begin werd duidelijk dat Chery vanaf rechts speelde, met Kodai Sano als nummer tien. De jonge Japanner, Dirk Proper en Mees Hoedemakers combineerden met zijn drieën de bal naar voren, maar daar kwamen niet echte grote kansen uit. Toch was NEC het gevaarlijkst voor de rust. Na een hoekschop stond de Nijmeegse luchtmacht nog in de zestien van Excelsior. Chery slingerde de bal voor de pot en een kopbal van Nuytinck werd gepakt door doelman Stijn van Gassel. Vlak voor rust was ook de thuisploeg dichtbij de openingstreffer. Een mooie combinatie tussen Lance Duijvenstijn en Troy Parrott resulteerde echter niet in een goal, omdat de Ierse spits de bal voorlangs schoot.

Matig uit de kleedkamer

De vijftien minuten rust leken de NEC’ers geen goed gedaan te hebben. De thuisploeg werd een aantal keer gevaarlijk en Roefs moest bij de les blijven. Toch kregen ook de mannen in het wit een erg grote kans voordat er een uur gespeeld was. Een vrije trap van Calvin Verdonk had een behoorlijke zwabber, waardoor de doelman er moeite mee had. De daaropvolgende kopbal kwam in de handen van de keeper terecht.

Het was niet de avond die een mooie goal verdiende, maar die kwam er wel. Chery, die geen goede wedstrijd speelde tot dat moment, kreeg even de ruimte en dacht niet na. Met zijn linker liet hij Van Gassel kansloos door de bal in de kruising te schieten. Zo’n vijf minuten later was het weer Chery die de bal voor NEC tegen de touwen schoot. Een voorzet vanaf links van Youri Baas werd knap op de volley genomen door de 35-jarige Surinamer.

In de 72e minuut kreeg Excelsior nog een klap te verwerken. Siebe Horemans ging hard door op Proper. Scheidsrechter Bas Nijhuis werd naar het VAR-scherm geroepen en velde toen zijn oordeel: rood voor Siebe Horemans. Dat zorgde ervoor dat Excelsior niet langer alles of niet gingen spelen. NEC pakte de controle en kwam niet meer in de problemen. Vlak voor het einde van het duel kreeg invaller Rober González nog de kans op een derde Nijmeegse treffer, maar dit liet hij in eerste instantie na. Een paar minuten later was lukte het de Spanjaard wel: 0-3 voor NEC.

Vijfde plaats

Door de zege komt NEC weer op twee punten van Ajax in de strijd om de vijfde plaats in de Eredivisie. Met nog twee speelrondes te gaan moeten Meijer en zijn mannen hopen op een misstap van de club uit de hoofdstad. De Nijmegenaren spelen zelf nog tegen Feyenoord en Almere City. Ook FC Utrecht doet nog mee om plek vijf.

In het kort

Wedstrijdverloop:
60′ 0-1, Chery
65′ 0-2, Chery
90′ 0-3, González

Geel: Duijvenstijn (Excelsior), Ross, Sano (NEC)

Rood: Horemans (Excelsior)

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Benita, Horemans, El Yaakoubi, Zagre (69′ Van Duinen); Goudmijn, Baas; Sanches Fernandes (74′ De Moes); Duijvenstijn, Lamprou (74′ Widell); Parrott

Opstelling NEC: Roefs; Pereira (80′ Hansen), Ross, Nuytinck, Verdonk; Proper, Sano (85′ González), Hoedemakers (85′ Schöne); Chery, Sow (72′ Ogawa), Baas

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Foto’s: Orange Pictures