Zaterdagavond om 20:00 uur kruisen NEC en Heerenveen de degens. De Friezen zijn verwikkeld in een hevige driestrijd om de play-offs voor Europees voetbal. Met NEC treffen de Friezen een directe concurrent voor de heilige achtste plaats. Wil Heerenveen, waar Syb van Ottele steeds een belangrijkere rol vervult, zicht houden op de play-offs is winnen cruciaal. Dat deed het voor het laatst ruim tien jaar terug.

Heerenveen speelt een klassiek “Heerenveen-seizoen”. De Superfriezen vinden zichzelf terug in de middenmoot, op de tiende plaats. De afgelopen seizoenen zijn de Friezen eigenlijk altijd rond die tiende positie te vinden. Vrezen voor degradatie hoeft bijna nooit bij Heerenveen, meedoen voor de play-offs is een gewoonte.

Afgelopen seizoen speelde Heerenveen nog in die play-offs. Na een lastige eerste seizoenshelft, wat leidde tot het echec van coach Johnny Jansen, eindigde Heerenveen op de achtste plaats. De halve finale was destijds het eindstation voor de mannen van interim-coach Ole Tobiasen. Hij is inmiddels vervangen door een oud-NEC’er: Kees van Wonderen is sinds vorige zomer hoofdcoach van Heerenveen.

Kritiek

De ploeg van Van Wonderen is het hele seizoen al niet in staat om de juiste vorm te pakken. Heerenveen pakte nooit vaker dan twee keer op rij de volle buit. De laatste vijf duels werd er slechts één keer gewonnen. Dat zorgt voor onrust in het Hoge Noorden. In lokale media wordt Van Wonderen verweten niet genoeg uit de ploeg te halen en op sociale media wordt al voorzichtig gevraagd om zijn vertrek.

Zelfs topscorer Sydney van Hooijdonk krijgt ervan langs. De spits is dit seizoen al goed voor vijftien doelpunten en deelt met Xavi Simons van PSV de eerste plaats in het topscorersklassement. Toch kan hij niet alle Friese fans bekoren. In de Friese Sportcast is men van mening dat je aan Van Hooijdonk, los van zijn doelpunten, “geen drol hebt”.

Van Hooijdonk

Al is hij dus niet door iedereen bij Heerenveen geliefd, alle ogen zullen zaterdagavond gericht zijn op Sydney van Hooijdonk. De zoon van Pierre van Hooijdonk maakt een stormachtige ontwikkeling door en is naar verluidt op de radar verschenen bij Nottingham Forest en het Nederlands Elftal. Voor Van Hooijdonk is NEC ook nog eens een favoriete tegenstander. De spits vond in het verleden meermaals het net tegen de Nijmegenaren als speler van NAC, maar voor Heerenveen scoorde hij nog niet tegen de mannen van Rogier Meijer.

Als van Hooijdonk zijn ploeg zaterdag de overwinning schenkt, zou dat een voor de Friezen haast ondenkbare prestatie zijn. NEC-uit is een traditioneel lastige wedstrijd voor Heerenveen. Zeventien keer liep een bezoek aan de Goffert uit op puntverlies, slechts acht keer gingen de drie punten mee de bus in. Dat gebeurde voor het laatst liefst tien jaar geleden: toen werd het 1-3. Met twee treffers was Filip Ðuričić gevierde man.

Blessures

In de jacht op de play-offs mist Heerenveen al lange tijd een aantal sleutelspelers. Sven van Beek, Joost van Aken en international Andries Noppert liggen al maanden in de lappenmand en zullen er zaterdag in Nijmegen ook niet bij zijn. Tahiri, Colassin en ex-NEC-verdediger Syb van Ottele zullen moeten oppassen. Bij een gele kaart van Dennis Higler, die afgelopen zondag de bekerfinale nog floot, zijn de spelers geschorst voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen Excelsior.

Vermoedelijke opstelling Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Van Ottele, Bochniewicz, Köhlert; Haye, Tahiri, Van Amersfoort; Olsson, Van Hooijdonk, Sahraoui

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers