Langzaam begint het nieuwe NEC vorm te krijgen. Waar de transferzomer langzaam op gang leek te komen, beginnen de eerste luxeproblemen voor Rogier Meijer zich inmiddels af te tekenen. Want met de transfers van Oussama Tannane en Andri Fannar Baldursson is het inmiddels dringen op het Nijmeegse middenveld.

En dat is geen verrassing na afgelopen seizoen. Waar centraal achterin alle basiswaardige opties (Odenthal, Guth, Márquez) ook daadwerkelijk speeltijd kregen, wist Meijer op niet één moment de puzzel op het middenveld helemaal te leggen. Blessures, vorm, tactiek. Het waren allemaal redenen waardoor de NEC-supporter nu nog steeds in het ongewisse is wat in 2021/2022 de ideale formatie op het middenveld was. ForzaNEC dook in de opties op het Nijmeegse middenveld. Hierbij gaan we ervan uit dat NEC 4-3-3 met de punt naar voren op het middenveld zal spelen. Dit is de opstelling geweest in de oefenwedstrijden tot nu toe en het (geliefde?) systeem met vijf verdedigers is momenteel nog geen optie vanwege het ontbreken van minimaal drie bewezen centrumverdedigers.

Na de deels onverwachte promotie van NEC in 2021 verraste NEC direct vriend en vijand door Lasse Schöne vast te leggen. De middenvelder kwam transfervrij over van SC Heerenveen, nadat hij bij Genua op een zijspoor was belandt. Voor zijn Italiaanse avontuur, maakte de Deen Europees furore met Ajax. Hij speelde de Europa League-finale en werd op de rand van de Champions League-finale uitgeschakeld door Tottenham Hotspur. Met de aanvoerdersband om zijn arm en 36 levensjaren in de tas is Schöne zowel binnen als buiten de lijnen de belangrijkste en bekendste speler van NEC. Ondanks kritiek van de Nijmeegse supporters vanwege zijn mindere rendement uit standaardsituaties begint de opbouw bij de rasvoetballer. Schöne is één van de eerste namen die Meijer op papier zet.

Tannane op tien lijkt een zekerheid

Een ander zekerheidje moet de eerdergenoemde Tannane zijn. De aanvallende middenvelder was bij Vitesse misschien wel de beste voetballer van de Eredivisie, buiten de traditionele top 3. Zijn mentaliteit zorgde voor vraagtekens bij onze noorderburen en uiteindelijk werd hij na diverse incidenten verbannen naar het tweede elftal. Zijn verblijf bij Göztepe in Turkije was geen onverdeeld succes, maar de geboren Marokkaan zal niet voor de bank naar Nijmegen zijn gekomen. De linkspoot is op zijn best als hij een vrije rol heeft achter twee of drie aanvallers en is jaarlijks bij minimaal 10 goals (doelpunten en assists) betrokken.

Met de keuzes voor een driemansmiddenveld, betekent dat direct dat er nog maar één plek te vergeven is in de middenlinie van de Nijmegenaren. De plek links van Schöne en in de rug van ‘nummer 10’ Tannane. Dat is slecht nieuws voor Mikkel Duelund en Magnus Mattsson. De beide Scandinaviërs mochten het vorig seizoen meermaals proberen als meest vooruitgeschoven middenvelder, maar konden daar niet imponeren. Het voordeel is dat beiden ook op de vleugel uit de voeten kunnen. Mattsson speelde tegen RKC Waalwijk als linksbuiten, Duelund maakte wel zijn opwachting als aanvallende middenvelder. Laatstgenoemde is officieel nog geen speler van NEC, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

Jaar van de waarheid voor Proper

Afgelopen seizoen begon Dirk Proper als compagnon van Schöne, maar wist zijn goede start niet lang vast te houden. Onder andere een corona-besmetting en een blessure gooiden roet in het eten. Zijn plek werd nadien ingenomen door Jordy Bruijn, waarna de jonge Elstenaar in de tweede seizoenshelft niet echt meer aan bod kwam. Proper en Bruijn zijn twee vergelijkbare voetballers. Uitstekend in balbezit, maar verdedigend geen krachtpatsers. Naast Schöne, die uitblinkt in het aantal onderscheppingen maar ook niet bekend staat om zijn duelkracht, is dit een risico tegen sterkere tegenstanders. Toch is het voor Proper het jaar van de waarheid. In de jeugdopleiding kon hij meermaals naar topclubs in binnen- en buitenland, maar toch bleef hij NEC trouw. Zijn talent is evident, maar met nog een contract van één jaar zal hij absoluut minuten moeten maken om hem voor NEC te behouden.

Voor Jordy Bruijn geldt hetzelfde. De Amsterdammer heeft een eenzijdige optie in zijn aflopende contract, maar ook hij zal niet zitten wachten op een plaats op de bank. Net als in de voorbereiding op afgelopen seizoen, wordt hij gebruikt als ‘valse 9’ bij het ontbreken van een echte centrumspits. Bruijn zal zich echter moeten richten op de plek naast Lasse Schöne. Datzelfde geldt ook voor Baldursson. De 20-jarige IJslander is een ander type dan Proper en Bruijn en dat kan mogelijk in zijn voordeel werken. Baldursson is bijna 1.90 lang en ziet zichzelf als een box-to-box-speler die op zijn best is als hij in de duels kan komen. Een rol die eigenlijk alleen Javier Vet kon vervullen, maar Vet was duidelijk aanvallender ingesteld dan de mid-mid afkomstig van Bologna.

Ook Mathias de Wolf en Nils Rossen maakten deze voorbereiding al minuten voor het eerste elftal, maar kunnen normaliter (nog) niet strijden om een basisplaats.

Foto: Rob Koppers