NEC heeft zaterdagavond op dramatische wijze verloren van SC Heerenveen. In het eigen Goffertstadion werd na een nagenoeg perfecte eerste helft waarin de thuisploeg twee keer scoorde, alsnog verloren. Een zuivere hattrick van Heerenveen-spits en topscorer van Nederland Bas Dost was de Nijmegenaren in de tweede helft te machtig. Oussama Assaidi strooide in blessuretijd nog wat extra zout in de Nijmeegse wonden: 2-4.
De druiven waren na negentig minuten heel erg zuur, zo stelde NEC-trainer Alex Pastoor na de wedstrijd. Hij had een eerste helft gezien waarin NEC de tegenstander uit Friesland helemaal zoek speelde en na 45 minuten stond er volledig terecht 2-0 op het scorebord. In de dertiende minuut combineerde Lasse Schöne voor de zoveelste maal dit seizoen met spits Genero Zeefuik de 1-0 op het bord. Rens van Eijden speelde Zeefuik in die de bal ineens doorspeelde op de inlopende Schöne. Deze kwam zo vrij voor Heerenveen-keeper Nordfeldt, behield het overzicht en speelde de bal terug op Zeefuik: 1-0. 
Twee minuten voor de rust maakte Zeefuik er zelfs 2-0 van. Na een vlotte uitbraak speelde Navarone Foor de bal eigenlijk iets te hard op de vooruit stormende spits. Nordfeldt twijfelde echter een fractie bij het uitkomen wat Zeefuik in staat stelde de bal met buitenkant rechts binnen te prikken. De Nijmeegse voorsprong was op dat moment volledig terecht. De gasten werden op elke positie opgejaagd en eigenlijk geen enkele Friese pass kwam aan bij een teamgenoot. NEC-keeper Gabor Babos kon slechts zijn handen warmen aan wat mislukte voorzetten van de in de eerste helft onzichtbare buitenspelers Assaidi en Narsingh.

Dat was in de tweede helft volledig anders. De zwalkende Friezen speelden opeens fris en verzorgd voetbal met soepele combinaties over beide flanken. NEC daarentegen was geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft de gasten zo gretig vastzette. De aansluitingstreffer kon na ruim een uur spelen dan ook niet uitblijven. Luciano Narsingh sprintte dwars door de NEC-defensie en vond op links de vrijstaande Bas Dost. De topscorer van Nederland aarzelde niet en schoot hard de 2-1 binnen.
Het bleek het begin van het dolle kwartier van Bas Dost. Want in de 71e en de 79e minuut sloeg de spits opnieuw toe met twee goals en tekende zo voor een zuivere hattrick. NEC stelde daar goede kansen van Koolwijk en Foor tegenover maar waar Dost met scherp schoot, faalden de NEC’ers. In de slotfase kon het gefrustreerde NEC geen vuist meer maken en moest het in de 93e minuut zelfs nog de 2-4 slikken. Narsingh speelde Assaidi vrij en die schoot de bal rustig in de verre hoek achter Babos. 
Door de nederlaag laat NEC na de achterstand op nummer 7 Vitesse terug te brengen tot twee punten. Heerenveen staat zesde.
Voor foto’s klik hier.