NEC heeft zondag met ruime cijfers verloren van Ajax. De landskampioen had niet veel moeite met de ploeg van Pastoor en won met 1-6. Het enige doelpunt aan NEC-zijde kwam van Bram Nuytinck.

Na de verrassende 0-2 winst op sc Heerenveen van vorige week was NEC op zoek naar meer. Ajax speelde vorige week in de eigen Arena gelijk tegen AZ (2-2) en was dus op jacht naar de eerste drie punten van het seizoen. Vorig seizoen leed NEC een geflatteerde 0-3 nederlaag tegen de regerend landskampioen. Ajax verkocht eerder deze week Vurnon Anita aan Newcastle United en hij was dus niet inzetbaar. Aan NEC-zijde keerde Kevin Conboy terug van een schorsing, hij nam de linksbackpositie weer over van Rémy Amieux.

Al snel in de wedstrijd kwam Ajax op voorsprong. Het had meer balbezit en nadat Jody Lukoki werd aangespeeld en niet goed werd gedekt, zorgde hij voor de voorsprong van de Amsterdammers: 0-1. Een minuut eerder kreeg Lukoki al een kans op de 0-1, maar hij kon die kans niet verzilveren. Na een uittrap van doelman Vermeer die slecht werd verwerkt door de defensie van NEC kon Christian Eriksen alleen op Gabor Babos af en hij faalde niet: 0-2.

Het werd alleen nog maar erger voor de Nijmegenaren. Er ontstond verwarring in de defensie en Ajax maakte hier gebruik van. Nieuweling bij Ajax, Tobias Sana, stond in kansrijke positie en met een fraai lobje over Babos maakt hij er 0-3 van. Na de drinkpauze werd Ajax alleen maar beter. NEC was slordig in balbezit en passing waardoor Ajax steeds meer controle kreeg over de wedstrijd. Het was wachten op de 0-4, die er uiteindelijk ook kwam. Een schot van Theo Janssen dat lastig te keren was voor Babos verdween in het net: 0-4. NEC snakte naar de rust.

 
Acht minuten na rust werd het al 0-5 voor de bezoekers. Nuytinck speelde de bal kort op Breuer, maar de verdediger schoot de bal tegen Siem de Jong aan, waardoor de bal via de aanvaller in het doel belandde. Pastoor nam risico door al in de 55e minuut zijn laatste wissel te gebruiken. Invaller Leroy George zorgde direct voor een kans door een counter in te leiden. Zijn pass op Platje zorgde ervoor dat NEC er 1-5 van kon maken, maar Platje schoot naast. Een schot van Ryan Koolwijk werd nog gekeerd door Vermeer maar iets later kon NEC toch nog iets vieren. Bram Nuytinck trapte de bal in het net nadat een corner van Sören Rieks naar hem werd gekopt: 1-5.

Een kwartier voor tijd kreeg Ajax meer kansen. Derk Boerrigter kon alleen op Babos af, maar stond buitenspel. Iets later kon Ajax met twee man op Babos af, met alleen Bram Nuytinck als verdediger in de buurt, maar Babos stopte het schot. Het gezegde is drie keer is scheepsrecht en dat bleek. Opnieuw kwam Ajax met twee man voor Babos en dit keer faalden de Amsterdammers niet. Tobias Sana scoorde zijn tweede doelpunt van de wedstrijd: 1-6. Het bleef bij deze stand en dus haalt Ajax NEC in op de ranglijst.

Volgende week zondag speelt NEC opnieuw een thuiswedstrijd. Dit keer is FC Twente de tegenstander. De aftrap is om 14:30.

Wedstrijdverloop:
13’ 0-1: Lukoki.
17’ 0-2: Eriksen.
20’ 0-3: Sana.
39’ 0-4: Janssen.
53’ 0-5: De Jong.
64’ 1-5: Nuytinck.
83’ 1-6: Sana.

Opstellingen:
NEC: Babos; Breuer, Van Eijden, Cmovs (46’ Nuytinck), Conboy; Sno, Koolwijk, Roorda (56’ George); Foor, Platje, Ten Voorde (46’ Rieks).

Ajax: Vermeer; Van der Wiel, Van Rhijn (63’ Blind), Alderweireld, Dijks (79’ Veltman); Janssen, Schöne, Eriksen; Sana, Lukoki (63’ Boerrigter), De Jong.