Bas Dost voelt zich steeds meer op zijn plek bij NEC. De boomlange spits kwam aan het einde van de transferperiode transfervrij naar Nijmegen toe en wordt steeds fitter. Vorige week startte de spits in de basis in zijn eerste Gelderse derby.

“Een mooie beleving, maar het resultaat was waardeloos”, blikt de spits uit Deventer terug op de 1-3 nederlaag tegen Vitesse. “Onverdiend, want we hadden voor rust al voor moeten staan. In de tweede helft laten we het na, waardoor we hun in leven hielden. Een enorme domper, maar we gaan door.”

Verliezen blijft verliezen, zo ook een derby. Voor Dost is dat niet extra speciaal. “Je haalt er leerpunten uit en daar ga je aan werken. We moeten ook vasthouden aan de goede dingen. In de eerste helft hadden we veel power aan de bal en creëerden we genoeg kansen. Het is mooi om dan echt deel uit te maken van die wedstrijd met dat publiek erachter. Als we die dingen meenemen dan kunnen we van heel veel ploegen winnen. We zullen geen verstoppertje moeten spelen als we de bal willen hebben. Als er iets misgaat dan herstellen we dat samen.”

Fitheid

Na een uur spelen tegen Vitesse werd de spits naar de kant gehaald. “Het is een proces waar ik mee bezig ben. Dat is niet altijd even fijn, maar steeds kan ik wat meer. De pijntjes nemen af.” Tegen Heerenveen dus wat langer op het veld zou je zeggen? “Dat ligt aan trainer en hoe ik er op sta. Op dit moment voel ik me heel goed. Het is zaak om te blijven zoals ik nu ben, want dan weet ik zeker dat ik over drie/vier weken daar ben waar ik naartoe wil.”

Oude liefde

Heerenveen dus is de nieuwe tegenstander voor de Nijmegenaren. Een club die Dost goed kent. Hij speelde daar 66 duels en scoorde 45 keer voor de Friezen. “Ik ben daar als topscorer weggegaan naar het buitenland. Sindsdien ben ik niet meer in Nederland geweest. Om dan terug te keren is echt geweldig. Ik heb heel veel aan Heerenveen te danken. Daar kom ik met een fijn gevoel terug.” Komt de spits nog oude bekende tegen bij de club uit Friesland? “Je kent de voetballerij. Het gaat allemaal door. We zijn ook al twaalf jaar verder. Er zitten hooguit nog een aantal medewerkers. Alleen dat neemt dat niet weg dat ik ga genieten”, sluit een strijdlustige Dost af.

Foto: Orange Pictures